Vissza a tartalomjegyzékhez


Bizonytalan a jövő
Állítja Kupa Mihály ex-pénzügyminiszter

Egy évvel a megszorítási és reformcsomag kezdete után hogyan értékeli a folyamatokat?
- Drasztikusnak tartom a kiigazítás intézkedéseit. Feltehetően az időkényszer és a rossz pénzügyi helyzet miatt szó szerint lerohanták a társadalmat. Nem volt elég idő elmagyarázni, vagy egyszerűen nem vették a fáradságot arra, hogy kommunikáljanak az emberekkel.
Azonban kommunikálni nem azért kell az emberekkel, hogy egyetértsenek és támogassák a megszorításokat. Ki az, aki többet szeretne fizetni? Kommunikálni azért kell, hogy tudják az emberek, hogy mi történik velük. Nem magyarázzák el, hogy mi a gond az egészségügy eddigi finanszírozásával, a nyugdíjrendszerrel, az oktatással, hogy milyen európai folyamatok jellemzők, amelyekre most rácsatlakozunk.

És még egy hibát követett el a kormány: nem adott víziót arról, hogy mi a célja az intézkedéseknek. Modernizáció, felzárkózás? De hát mi a modernizáció? Valami „európait” kell érteni alatta? De azt, hogy merre megyünk, milyen országot akarunk, egyáltalán jobb lesz nekünk, ezeket nem mondják el - ha egyáltalán van elgondolásuk róla.
Hiányolom a reformok emberi oldalát is. Úgy tűnik, nem gondolták át, mi lesz azokkal az egészségügyi, közoktatási dolgozókkal, akik mindig is alkalmazottként dolgoztak, most pedig ezrével teszik ki őket az utcára.
Összefüggésbe hozható a megszorításokkal a jobbratolódás, a szélsőségek erőre kapása?
- Nem tartom valószínűnek. A jobbratolódás nem magyar, hanem közép-európai jelenség, sőt még Németországban is tapinthatóan jelen van. Az elégedetlenség valójában magával a rendszerváltással van. Azt vártuk, hogy majd egyre jobb lesz. Ezzel szemben kiderül, hogy egyre drágább az élet, hogy mindenért fizetni kell. Minden változik, nem kiszámítható a jövő. Megfigyelhető egyfajta ideológiai zűrzavar is: a szocializmusban kapitalizmusra vágytunk, most hogy itt van, sokan a szocializmust szeretnék újra.
Benne vagyunk a reformok sűrűjében, de vajon látható-e már, hogy van-e értelme az áldozatvállalásnak?
- Tetten érhető a kormány részéről a kincstári optimizmus, de kétségtelenül vannak pozitív eredmények: jobb állapotban van az egészségügyi kassza, az iskolabezárások miatt kevesebbet kell fordítani az oktatásra, összességében tartható a konvergenciaprogram. Az igazi kérdés azonban az, hogy beállt-e valóságos fordulat, tartósak tudnak-e lenni a pozitívumok. Ezek ma még nem látszanak. Mindez azon múlik, hogy folytatódik-e a reform, vagy megreked. Bizonytalan a jövő, bizonytalanok a folyamatok.