Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Mérlegen a megszorítási csomag
Hibáztunk – mondja Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter

„Történelmi előrelépés, kitörési pont elé érkezett az ország az egészségügyi reform kapcsán” - fogalmazott az egy évvel ezelőtt útjára indított megszorítások értékeléseként Bokros Lajos volt pénzügyminiszter. Kollégája, Járai Zsigmond, merőben másként értékeli a folyamatokat, úgy véli: rossz reformokkal rossz irányba halad az ország.

Az igazi meglepetést nem is a politikai megosztottságnak megfelelő értékelés váltotta ki az ICEG EC és a HBLF által szervezett pénzügyi csúcstalálkozón, hanem a kormánypárti Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter önkritikája. Molnár, aki maga indította el a reformsorozatot, beismerte, hogy súlyos hibát követtek el, amely akár az egész folyamat sikerére is kihathat.
Molnár szerint a legnagyobb eredménynek az tekinthető, hogy a reformmal csatlakoztunk az európai trendekhez, az uniós országok kétharmada ugyanis már bevezette a vizitdíjat, az úgynevezett teljesítményvolumen-korlátot. Molnár nagyon fontosnak tartja annak a szakmán belüli felügyeleti szervnek az életre hívását is, amelyhez a betegek fordulhatnak és ahol szakmai alapon segítséget nyújtanak akár orvosokkal konfrontálva is.
A volt miniszter ugyanakkor beismerte, hogy hibát követtek el. „A legnagyobb hiba az volt - fogalmazott -, hogy a reformot nem a biztosítási rendszer módosításával kezdtük. Ennek kellett volna az első lépésnek lennie, és utána következhetett volna a többi.” Mint mondta, „ennek hiánya veszélyeztetheti a többi lépés sikerét is”. Megkeresésünkre Molnár elzárkózott, mondván, nem kíván a részletekbe bocsátkozni.
Járai Zsigmond volt jegybankelnök Molnárnál kritikusabban fogalmazott a megszorító intézkedésekkel kapcsolatban. „Több apró jó lépés is fellelhető a megszorítások között, de alapjában véve a gazdaság egésze rossz irányba megy.
A gazdaság olyan, mint egy csapat, amelynek haladási irányát bandák határozzák meg. De ilyen bandával soha nem fogunk felzárkózni”- fogalmazott.
„A probléma az - tette hozzá -, hogy rossz reformokkal jutunk el a deficit mérséklődéséhez. A kormány tönkreteszi az egészségügyet, az oktatást, a nyugdíjrendszert, sőt az euró 2011-es bevezetésének esélyét is. Nincsen társadalmi megegyezés, sem szakmai hozzáértés, így nem lehet reformokba kezdeni” - mondta Járai, aki szerint a kormány eszement kapkodást csinál, és emellett nincs hitelessége. „Nem lehet egyszer azt mondani, hogy dübörög a gazdaság, utána pedig azt, hogy megszorításokra van szükség. Ez a hiteltelen gárda nem tud reformokat végrehajtani” - tette hozzá.
A volt jegybankelnök élesen bírálta a regnáló kormányt a korrupció miatt is. Javaslata szerint korrupcióellenes törvényt kellene létrehozni. Meg kellene vizsgálni a kormányzati beruházásokat, a 4-es metrót, az autópálya-építkezéseket, az uniós pénzosztásokat, és börtönbe kellene csukni azokat, akik pártfinanszírozásra fordítják a közpénzeket. Olyan Apeh-re, bíróságra, rendőrségre lenne szüksége az országnak, amelyek mernek intézkedni” - szögezte le Járai.
A köztársasági elnök javaslatára létrehozandó új költségvetést ellenőrző hivatal Járai szerint egy újabb sóhivatal. „Elég haver van már Audi 6-ossal ellátva a különböző intézményekben, nem kell több” - állította.
Veres János regnáló pénzügyminiszter - nem meglepő módon - ennél jóval optimistábban látja a jelent és a közeljövőt. Mint fogalmazott, „akár 0,4 százalékkal is kedvezőbb lehet az idén a költségvetés egyenlege a vártnál, így tartjuk a konvergenciaprogramban tett vállalásainkat”.
A miniszter szerint főként a szürke és a fekete gazdaság elleni küzdelemnek köszönhetően a vártnál több bevétel érkezett. Érzékelhetően, közel 500 ezerrel csökkent az úgynevezett tb-potyautasok száma, illetve ennek megfelelően nőtt a járulékfizetések nagysága. A szisztematikus munkahelyi ellenőrzések nyomán ma már valós tény a fenyegetettség, és ennek is köszönhetően csökkent a feketén, illetve a színlelt szerződéssel foglalkoztatottak száma. 20 milliárd forintos többletbevételt hozott az állami kasszának a vagyonosodási vizsgálat, de Veres szerint a pénzbeli bevételnél fontosabb a mentalitásbeli változás, „a vállalkozók ma már érzik - fogalmazott -, véget ért egy korszak.
A gyógyszer-támogatási rendszer módosításának is megvan az eredménye - tette hozzá -, az elmúlt 20 évben az idén először lesz tartható a keret”.