Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A hét eseményei

Hamburg a leggazdagabb
A jövedelem és a foglalkoztatottság alapján Hamburg a leggazdagabb német tartomány, a legbiztonságosabb viszont a gazdasági erőt tekintve Bajorország és Baden-Württemberg. A Bertelsmann Alapítvány kutatóintézete három szempont szerint rangsorolta a tartományokat: az évi egy főre jutó hazai összterméket (GDP) és a gazdasági növekedést magában foglaló jövedelmi szempont szerint, a foglalkoztatottsági helyzet szerint, valamint a szegénység és a bűnözés elleni küzdelem eredményessége alapján megállapított biztonsági mutató szerint.

Fizetéslevonás dohányzásért
Újabban szigorúan lépnek fel a munkaadók az USA-ban az egészségtelen életmódot folytatókkal szemben. A cégvezetők az egészségügyi költségeik lefara-gása érdekében egyszerűen csökkentik a dohányos, túlsúlyos vagy magas vérnyomású dolgozóik fizetését. Ma már vannak olyan cégek, ahol nem is foglalkoztatnak dohányzókat. A Washington Times beszámolója szerint öt dollárral kaptak kevesebb fizetést a dohányzó alkalmazottak, a túlsúlyos, illetve nem megfelelő vérnyomással vagy koleszterinszinttel rendelkezőktől pedig 30 dollárt levontak a fizetésükből.

Az autósok és a hitelválság
Az amerikai autósokat nem érdekli a hitelválság. Az Egyesült Államok vezető autógyártójának tapasztalata szerint az autóvásárlók nem törődnek a hitelválsággal. A General Motors vezérigazgatója azt nyilatkozta hírügynökségeknek, hogy az amerikai autópiac egészen jól alakul a nyár utolsó hónapjában, láthatóan nem igazán befolyásolja a vevőket a jelzálogpiaci válság. Az értékesítés az elmúlt hónapban jobb volt a vártnál, igaz, ezzel együtt feszesnek mondható a piac.

Nem túl optimisták a vállalkozók
Tavaly augusztus óta a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke egy meglehetősen szűk sávban mozog, s júliusban csökkent. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített felmérés szerint júliusban az üzleti várakozások kissé romlottak júniushoz képest, míg a fogyasztók kilátásai lényegében nem változtak. Az ipari cégek optimizmusa a májusi hatéves csúcspont után júniusban és júliusban is csökkent, de az ágazati kilátásokat összegző bizalmi index pozitív értéke továbbra is kedvező kilátásokra utal.


Kína az év fogyasztója
Kína idén év eleje óta a világ legnagyobb fogyasztója, ám az Egyesült Államoktól elvett cím ellenére az egy főre vetített fogyasztás még mindig tört része a nyugati világénak. Kína robusztus gazdasági növekedése mellett fogyasztásélénkítő eszközöket is bevet, mint például a banki befektetések 20 százalékos megadóztatása vagy a tejfogyasztás növelését célzó központi kampány.
A globalizált gazdaságban a világ legnépesebb országának bármely hóbortja képes földrengésszerű hatásokat kiváltani a föld más részein. A világ árupiacai virágoznak, és ez zömmel a kínai fogyasztás miatt van.

A stressz kutatói
Újra Budapesten rendezik meg a II. Stressz Világkongresszust augusztus 23-26. között. Tíz évvel ezelőtt gyűlt össze utoljára a világ stresszkutatóinak krémje, most - Selye János születésének immár 100. évfordulójára - ismét találkoznak. A Stressz Világkongresszuson terítékre kerül a stressz orvosi, biológiai és társadalmi-szociológiai megközelítésben, de a „könnyedebb” műfajokkal is találkozhatnak a résztvevők: egy estét végigbeszélgethetnek a város legjobb kávézóiban a kongresszus előadóival a témáról, a tudósok kipróbálhatják művészi, alkotói kreativitásukat egy stressztémájú szoborkészítő versenyben, valamint elsajátíthatják a stresszoldás gyakorlatának technikáit.