Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Maffiaerdőtüzek
Ez már maga a vadnyugat

Egyre bizonyosabb, hogy számos dél-európai erdőtűz nemcsak a rekkenő hőség következménye volt, hanem egyes maffiacsoportok gyújtogattak. A nápolyi maffia a drogkereskedelem és prostitúció mellett több legális üzletágban is egyeduralkodó szerepre tör. Az építőipar, a mezőgazdaság és a szemétszállítás után most a leégett területek újrafásításában is üzletet remél.


Fotó: AP

A hatóságoknak kezdettől fogva gyanús volt, hogy a mediterrán erdőtüzek gyújtogatás következményei lehetnek. Miután rálőttek egy tűzoltást végző helikopter víztartályára, és 18 golyó kilyuggatta, majd Irpinia közelében egy tűzoltók által használt rádióadót is támadás ért, már nyilvánvaló volt, hogy a szisztematikus erdőégetések mögött a szervezett bűnözés áll.
A hatalmas tüzek óriási kárt okoznak a klímaváltozás miatt egyébként is veszélyeztetett környezetben, ráadásul emberéleteket is követelt a gyújtogatássorozat. A The Guardian beszámolója szerint volt olyan nap, amikor 197 tűzesetről kaptak jelentést az olasz tűzoltók. Több mint 80 ezer hektár erdő vált a tűz martalékává, miközben több tízezer turista kényszerült az üdülőhelyek elhagyására. A múlt hónapban három ember is a lángok áldozata lett. A tűzesetek még Rómát sem kímélték, ahol a Monte Mario park lobbant lángra. A füst egészen a Szent Péter-bazilikáig terjedt. Corrado Gabriele helyi kormányhivatalnok az olasz médiának így nyilatkozott: „Világos, hogy szervezett akciókkal állunk szemben, melyeket a Casalesi Camorra klán irányít. Az egyszerűnek látszó tűzesetek hátterében több millió eurós üzletek állnak, amiket a Camorra az újjáépítésből akar kiszakítani.” Kezdetben azt feltételezték, hogy a Camorra a tűz által elpusztított területeken ingatlanspekulációkat tervez, ezért a különböző környezetvédő szervezetek, élükön a nemzetközi környezetvédelmi szervezettel (WWF), azért lobbiztak, hogy Brüsszel törvényben írja elő a leégett erdők újrafásítását. Létezik ugyanis egy olyan uniós törvény, illetve joggyakorlat, mely szerint a leégett erdők után felszabadult területek beépíthetővé válnak. Abban mindenki egyetért, hogy ennyi erdőtűz után szükségszerű, hogy a leégett növényzet helyére újra erdőket telepítsenek. De úgy tűnik, a maffia éppen erre számít, ugyanis már a faiskola-üzletben is komoly részesedést szerzett.
A WWF arra ösztönzi az olasz kormányt, hogy 100 ezer eurós díjat ajánljanak fel a gyújtogatók nyomravezetőinek. Persze, ha valóban a maffia áll az erdőtüzek mögött, akkor még az egymillió euró is kevés volna ahhoz, hogy bárki beszélni merjen. Talán éppen ezért javasolja a calabriai Locri Gerace püspöke a gyújtogatók „kiátkozását”. Az infrastruktúráért felelős miniszter, Antonio di Pietro a vadnyugathoz hasonlította a kialakult helyzetet, és a hadsereg bevetését sürgette, amelyet már többször is sikerrel alkalmaztak a maffia brutális akcióinak megfékezésében.
A kialakult helyzet sokakat megmozgat Itália-szerte. A The Guardian beszámolója szerint Nuncio Marcelli, egy olasz birkatenyésztő szervezet elnöke szerint nem a hadsereg vagy a rendőrség újabb csapatainak bevonása jelentené a megoldást, hanem több bárány. Marcelli szerint: „Olaszországban az elmúlt harminc évben eltűnt a juhnyájak 90 százaléka, ezért a birkák nem legelik le a szabadon maradt mezőket, és a tűz a magas fűben rendkívül gyorsan terjed.”
Persze nem csak a maffia gyújtogat. A Kanári-szigeteken egy állásából elbocsátott férfi bosszúból egy egész erdőt gyújtott fel. Görögországban háromezer erdőtűzben 10 ezer hektár terület égett le. A Legambiente olasz környezetvédő szervezet szerint az olasz erdőtüzek közel fele szándékos gyújtogatás eredménye, amely mögött a szervezett bűnözés, ingatlanspekulátorok vagy terjeszkedni vágyó farmerek állnak. A görög hatóságok szerint Görögországban is gyakran határozott céllal lobbantak fel a lángok.