Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Óriáshurrikánok évadja
Fél-Európa kiterjedésű vihar a Mexikói-öbölben

Pusztító hurrikán söpört végig a Karib-tenger térségén az elmúlt napokban.
A Dean hurrikán Haitin, Jamaicán és Mexikóban pusztított, közel tucatnyi halálos áldozatot hagyva maga után. Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán maximális erősségűnek jelzett viharból az idei hurrikánszezon baljós előfutára is lehet: ilyen erősségű viharok legutóbb 2005-ben pusztítottak a térségben. Köztük volt a New Orleansot letaroló Katrina hurrikán is.


A Dean hurrikán pusztítása Jamaicán

A Dean óránkénti 322 kilométeres csúcssebességgel rontott neki Mexikó partjainak, miután alaposan megtépázta Haitit, a Dominikai Köztársaságot, a Cayman-szigeteket és Jamaicát is. Az Atlanti-óceán térségében utoljára 1992-ben mértek ilyen erősségű vihart, amikor az Andrew nevű hurrikán söpört végig a térségen. Miután a Dean végigtombolt a mexikói Yucatán-félsziget népszerű üdülőhelyein, a Mexikói-öböl felé tartva hármas erősségűre mérséklődött, ami azonban még mindig rendkívül pusztító vihart jelent.
A félsziget keleti partján sorakozó üdülőhelyek számára a vihar komoly csapást jelentett, hiszen a 2005-ös Vilma hurrikán pusztításait sem tudták még teljes mértékben helyreállítani. A Vilma egész partszakaszokat mosott el, és közel 3 milliárd dolláros károkat okozott.
A meteorológusok és a hatóságok időben figyelmeztették a lakosságot mindegyik érintett országban a vihar közeledtéről. Míg sokan inkább otthonaikban próbálták meg átvészelni az ítéletidőt, attól tartva, hogy ingóságaik fosztogatók prédájává lesznek, mások a zsúfolt menhelyeken osztozkodtak honfitársaikkal.
A vihar előtti városképeket mindenhol a bedeszkázott kirakatok és ablakok jellemezték.
A hurrikán nyomát kijárási tilalmak, szükségállapot, sötét utcák, leszaggatott háztetők, tövestől kicsavart fák és ledőlt villanyoszlopok jelezték. A közel 1130 kilométer kiterjedésű vihar az előrejelzések szerint akár 50 centiméternyi csapadékot is a térségre zúdíthat, ami nagymértékben megnöveli az áradásveszélyt. A mexikói hatóságok három nap leforgása alatt közel 50 ezer embert evakuáltak repülővel - többségükben turistákat, a helybéli lakosok pedig inkább a félsziget belseje felé vették útjukat.
Az olajtársaságok is aggódva figyelik a hurrikánok nyomvonalát, amelyek gyakran megtépázzák a Mexikói-öblöt. Az öbölben 4000 olajfúrótorony található, amelyek közül a 2004-es és 2005-ös hurrikánszezon viharai több tucatot borítottak fel. Mexikó a Dean hurrikán miatt leállította az állami olajvállalat működését, ami napi 2,7 millió hordónyi kimaradást jelent az olajtermelésben.
Mindeközben a NASA a tervezettnél egy nappal korábban hazarendelte az űrben lévő Endeavour nevű űrsiklót, mert attól tartottak, hogy a vihar esetleg megrongálja a houstoni irányítóközpontot.
Latin-Amerika térségét egyébként utoljára 1998-ban érte súlyos vihar, a Mitch névre keresztelt hurrikán „személyében”, amelynek következtében közel 11 ezren vesztették életüket, és 8000 személy tűnt el, többnyire Honduras és Nicaragua területén.