Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Elnöki csárdás
A román államfő Székelyföldön nyaralt

Éles bírálatokat váltott ki a székelyföldi tapasztalatokat taglaló államelnöki beszámoló Romániában. Traian Basescu öt napig tartózkodott Székelyföldön, de pihenése alatt találkozott a hivatalos és az ellenzéki magyar vezetőkkel is.


A veszedelmesnek minősített székelyföldi útjelző táblát azóta már elbontatták
Fotó: MTI

Bukarestbe visszatérve az államfő összegezte nyaralásának következtetéseit. Hangsúlyozta: a magyar gyerekeknek idegen nyelvként kell tanítani a románt, hogy eséllyel tagolódjanak be a román társadalomba és munkapiacra; a székely megyék és a térség legnagyobb gondja a szegénység, a tőkehiány és a befektetők elmaradása. Kitért a székely megyék elszakadásának veszélyére: véleménye szerint csak a nacionalista politikusok fejében létezik ez a forgatókönyv, mivel a térségben magyarok és románok teljes békében élnek egymás mellett.
Az elnök azonban élesen bírálta a politikusokat: meglátása szerint az RMDSZ „feudális állapotokat” tart fenn a két megyében, olyan közalkalmazottaktól is megkövetelik a magyar nyelv ismeretét, akik nem dolgoznak közvetlenül a lakossággal. Hozzátette: a helyiek a tudomására hozták, hogy a magyaroknak is vannak „helyi báróik”, olyan újgazdagok, akik korrupció útján szerezték vagyonukat.


Traian Basescu
Fotó: AP

Az elnök egyaránt bírálta az RMDSZ-t és az ellenzéki Magyar Polgári Szövetséget (MPSZ), mert véleménye szerint a két szervezet öncélú érdekek fölött viaskodik, s nem törődik a lakosság égető gondjaival. Kijelentette, hogy a magyar szervezeteket a helyhatósági tisztségek megszerzése állítja egymással szembe, a parlamenti választásokra majd összefognak, ami természetes. Leszögezte azt is, hogy autonómiáról nem, csakis decentralizációról lehet szó, ugyanannyi autonómiája lehet Székelyföldnek, amennyivel az ország más megyéi rendelkeznek.
A látogatás után Markó Béla pozitívumként emelte ki, hogy Basescu elment Székelyföldre, és ott többnyire helytálló személyes tapasztalatokat szerzett. Az RMDSZ elnöke lapunknak ugyanakkor kijelentette, hogy az államelnök politikai üzenete egyértelmű volt, miszerint a székelyeknek nincs szükségük az RMDSZ-re, „mert itt van az állam elnöke, és ő majd megoldja a dolgokat”. Világos az elnök politikai szándéka is, nincsen szükség autonómiára, RMDSZ-re, sajátos politikai megoldásokra, egyáltalán, pártokra sincsen szükség, ő egyedül mindent megold - mondta Markó Béla lapunknak.
Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester elutasította az MPSZ-t ért elnöki bírálatokat, viszont igazat adott Basescunak abban, hogy az RMDSZ „feudális állapotokat” tart fent. Ő is dicsérte az elnököt azért, hogy saját szemével akart meggyőződni a székelyföldi állapotokról, s kifejtette, hogy az elnök példáját a román politikusoknak és újságíróknak követniük kellene. Szász Jenő arra kérte Traian Basescut, hogy biztosítsa az állami intézmények objektív működését a Magyar Polgári Párt bejegyzése során. A Magyar Polgári Szövetség már korábban bejelentette, hogy összegyűjtötte a Magyar Polgári Párt bejegyzéséhez szükséges 25 ezer aláírást - mondta lapunknak az elnök-polgármester.
A román sajtó azonban „elnöki csárdást” emlegetve, kemény kritikával illette Basescu beszámolóját. Sok újság idézte a nyelvoktatással kapcsolatos elnöki mondatot: „A magyar gyerekek dalolva tanulják az angolt, és sírva a románt.”
A lapok pozitívan értékelték, hogy az államfő „integrálni kívánja a magyarokat és a székelyeket”, mert ez „európai szinten is hasznos lenne”. De elítélték, amiért populista módon a „radikális” MPSZ pártjára állott, annak érdekében, hogy az RMDSZ-t „megbüntesse”, „szétrobbantsa”, és a magyarokat parlamenti képviselet nélkül hagyja.