Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Amanpour a frontvonalban

Christiane Amanpour, az egyik legelismertebb és legjobban fizetett amerikai újságíró, brit anya és perzsa apa gyermekeként született 1958-ban Londonban. Gyermekkorát Iránban töltötte, családja a perzsa sah rendszerének kiváltságosa volt. Tanulmányait viszont már Angliában folytatta, többek között egy római katolikus lányiskolában. 1979-ben családja menekülni kényszerült Iránból, amikor Khomeini iszlám forradalma megbuktatta a sah rendszerét.

 Amanpour az Egyesült Államokba költözött, ahol a Rhode Island-i Egyetemen újságírást tanult. Diploma után grafikusként dolgozott az NBC amerikai televízió kirendeltségénél. 1983-ban viszont a CNN amerikai hírtelevíziónál kezdi meg munkáját. A kelet-európai rendszerváltás idején Frankfurtból tudósított a demokratikus változásokról. Hírnevet azonban az első öbölháborúban szerzett magának, amikor Kuvait felszabadításáról tudósított. Ezután többnyire konfliktusok színterein tűnt fel. Ott volt Szarajevó ostrománál is, ahol - számos kritikusa szerint - annyira érzelmesek voltak riportjai, hogy az már az objektivitás rovására ment.
1996 és 2005 között a CBS amerikai televíziócsatorn a 60 perc című hírmagazinjának egyik alkotója. Itt sugárzott riportjaiért 1998-ban már másodszor kapta meg a Peabody-díjat (először 1993-ban kapta meg a kitüntetést). Ugyancsak kétszer ítélték oda neki a George Polk-díjat televíziós tudósításaiért. 2006-ban pedig a Michigani Egyetem díszdoktori címet adományozott neki az újságírásban elért eredményeiért.
Többen állítják, hogy az Egyesült Államokban Christiane Amanpour keresi a legtöbb pénzt a kihelyezett tudósítók között. Ezt főleg annak köszönheti, hogy hajlandó háborús övezetekben is dolgozni. Az angol mellett folyékonyan beszél fárszi és francia nyelven is. A Forbes magazin szerint egyike a világ száz legbefolyásosabb asszonyának.
Pályafutásának legemlékezetesebb pillanatai közé tartozik Jasszer Arafat néhai palesztin elnökkel készített telefonos interjúja 2002 márciusában, amikor éppen ostrom alatt állt híres ramallahi épületkomplexuma. Amanpour annyira kihozta sodrából Raiszt, hogy az lecsapta a telefont. Ő készítette az eddigi egyetlen nyugati interjút az elnök Mahmúd Ahmadinezsáddal. Sokan azt várták, hogy Khomeini egyik legjobb tanítványa - aki maga is tevékenyen részt vett az iráni iszlám forradalomban - felhánytorgatja Amanpournak, hogy családja mennyire jóban volt Mohammed Reza Pahlavi sahhal. Az interjú azonban simán lement.