Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Megszorítások itt és most
Drámaian visszaesett a növekedés

Hidegzuhanyként érte a hír az elemzőket, miszerint a magyar gazdaság 1,4 százalékkal növekedett csupán a második negyedévben. Ez közel egy százalékkal kevesebb, mint amennyit a szakértők vártak.

Tíz éve nem fordult elő, hogy a magyar gazdaság a statisztikai hibahatáron belül teljesítsen. Ez nyilvánvalóan az egész éves gazdasági növekedési prognózist módosíthatja. Mivel a KSH az adat mögötti részleteket még nem publikálta, csak találgatni lehet a háttérben húzódó okokat. Elemzők szerint a problémát az okozhatja, hogy a vártnál lassabban teljesített az építőipar, a reformok nyomán kevesebbet „produkált” az egészségügy is, illetve a fagy- és aszálykároknak betudhatóan a mezőgazdaság is gyengébben „muzsikált”, ám hangsúlyozzák, a pontos adatok hiányában egyelőre csak találgatni lehet.
Lapunknak nyilatkozó Nyers József, az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalomstratégiai Kutató Intézet igazgatója szerint vélhetően a lakosság vásárlásának jelentősebb visszaesése húzódhat meg a háttérben. Az intézet maga is 2 százalék körüli növekedési ütemet várt. Nyers József kifejtette, valójában a megszorító intézkedések elhúzódó hatásaként értelmezhetjük a történteket. Az első negyedévben, amikor 2,8 százalékkal nőtt a GDP, még csupán kis mértékben érződött a kiigazítások hatása, hiszen ameddig a lehetőségek engedik, nem szívesen változtatunk az életformánkon. A második negyedévre azonban elfogytak a tartalékok, sokan visszafogták a vásárlásaikat. Ez a tendencia - tette hozzá az igazgató - várhatóan a harmadik negyedévben tovább folytatódik. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a lakosság fele épphogy csak kijön a fizetéséből, hónapról hónapra él, de az egész magyar társadalomra jellemző az alacsony megtakarítás. Az első negyedévben is 0,8 százalékkal csökkent a fogyasztás, a második negyedévi GDP-adatok láttán pedig valószínűsíthetően ennél is nagyobb mértékben esett vissza a vásárlási kedv. Annál a társadalmi rétegnél pedig, ahol nincsen tartalék, az átlagnál nagyobb lehet napjainkban a fogyasztás visszaesése, holott a kormány egész évre csupán 0,6 százalékos csökkenést prognosztizált.
A nem alapvető élelmiszerekkel foglalkozó kiskereskedők érzik leginkább a bőrükön milyen széles körben tapasztalható a spórolás. Márkás ruházat, könyvek vagy éppen optikai termékek, új autók vásárlása könnyebben hátrébb sorolható. Nyers József szerint ugyanakkor nem várható, hogy a lakásvásárlások visszaesnének, a devizahitelek életben tartják ezt az ágazatot.
Az igazgató úgy látja, a mélypont a II. és a III. negyedévben várható, az év végére pedig már némi javulás is elképzelhető. Az európai uniós forrásokból induló nagy beruházások, infrastrukturális és környezetvédelmi területen javíthatnak a foglalkoztatáson, a makrogazdasági adatokon, és általánosságban javulhat a közhangulat is. A visszaesés tehát csak átmeneti - szögezte le Nyers József.
Az egész évet illetően az elemzők némiképp optimistábbak, mint a kormány. A kabinet prognózisa szerint éves szinten 2,2 százalékkal, az elemzők szerint viszont 2,4-2,5 százalékkal bővül a magyar gazdaság.