Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Erődemonstráció

Orosz bombázók repültek el a csendes-óceáni Guam szigete, az egyik legnagyobb amerikai katonai bázis felett múlt szerdán. A hidegháború vége óta most először volt orosz hadgyakorlat kifejezett célja, hogy a Kreml megmutassa: Oroszország újra katonai nagyhatalom.


Amerikai vadászgép kíséri a guami támaszpont felé repülő orosz TU-95-öst
Fotó: AP

Két Tu-95-ös orosz vadászgép közelítette meg az amerikai felségvizekhez tartozó Guam szigetét, amire válaszul F-16-os vadászgépek szálltak a magasba, hogy befogják az orosz gépeket. Orosz sajtóhírekkel ellentétben az amerikai hadsereg szóvivője vitatta az orosz és amerikai vadászgépek légi „találkáját”, és úgy nyilatkozott, hogy az F-16-osok valóban a légtérben voltak, készen arra, hogy a radaron észlelt orosz gépeket közrefogják, ám azok nem közelítették meg annyira a bázist, hogy erre szükség lett volna.
A csendes-óceáni orosz kitérő egy háromnapos hadgyakorlat része volt, amely során negyvenszer szálltak fel az orosz gépek. Ugyanebben az időben a guami bázison (amely mintegy ötezer kilométerre délkeletre van az oroszországi Vlagyivosztoktól) az amerikai hadsereg is hatalmas, több mint 22 ezer katonát, több tucat hadihajót és több száz vadászgépet megmozgató egyhetes hadgyakorlatot tartott. Amerikai katonai források szerint a gyakorlat nem függ össze egyetlen aktuális világpolitikai eseménnyel sem.
A hidegháború alatt rendszeresen repültek el orosz vadászgépek az Északi-sark, illetve az Atlanti- és a Csendes-óceán felett, olyan távolságba megközelítve az Egyesült Államokat, ahonnan akár atomtöltetű rakétákat is kilőhettek volna az oroszok. A hadgyakorlatokat a Szovjetunió szétesése után anyagi okok miatt leállították, ám a rohamosan emelkedő olajáraknak köszönhetően Oroszország újra hatalmas pénzeket fordíthat a hadsereg felélesztésére.
Az orosz erőfitogtatás következtében egyre feszültebbek a kelet-nyugati kapcsolatok. Csak az utóbbi héten két olyan eset is történt, amelyek egyre nagyobb fejfájást okoznak a nyugati vezetőknek. Előbb az Északi-sark kisajátítására tett orosz kísérlet, majd az Oroszország felől Grúziát ért - sikertelen - rakétatámadás borzolta a kedélyeket. Washington elítélte az incidenst, és annak tisztázását kérte; míg Moszkva tagadta, hogy köze lenne az esethez, és Grúziát vádolta „provokációval”.