Vissza a tartalomjegyzékhez

Mód Julianna
Kalandozás a Salza folyó völgyében

„Stájerország” szívében - Magyarországtól alig ötórányi autóútra - folyik Ausztria egyik kis folyója, a Salza. E folyó jelentőségét nem mérete, hanem fekvése és gyors folyása adja; a vadvízi evezés fellegvára ez a magas hegyek közt zúgó, sebes vizű, kanyargós folyó.

Nemcsak az osztrákok, hanem a magyarok, csehek, szlovákok is szép számban keresik fel nyaranta ezt a völgyet. Több magyar, vadvízi evezést szervező utazási iroda bázisa található itt. Az átlagos, kétszeri evezés árában benne foglaltatik a speciális felszerelés kölcsönzése - a neoprén ruha, a mentőmellény, a sisak - és az oktatás is. Aki még sosem szállt vízre, annak is nagy élmény az evezés, mert a szurdok szépsége, a meredek hegycsúcsok látványa feledteti az esetleges borulás emlékét.
De nemcsak a vadvízi evezés miatt érdemes hosszabb időre ellátogatni erre a tájra. Különböző nehézségű kirándulások, túraútvonalak kiindulópontja ez a völgy.
Akár kisgyermekes családok is megmászhatják a wildalpeni nemzeti parkban található palfaui vízeséseket. A Salza folyó fölött átívelő függőhídon át jutunk a nemzeti parkba, ahol a 600 m-es szintkülönbséget a szurdokba épített falépcsőkön mászhatjuk meg. Az út három vízesés mellett vezet el, a legnagyobb 70 m-es. (A vízesések teljes pompájában a nyár elején, a hóolvadás utáni vízbőség idején gyönyörködhetünk.)
A Hockar csúcson kiépült téli sípályarendszer alig 10 km-re található a folyótól - ez a távolság remek túraútvonal lehet.
A Magyarországhoz legközelebbi 2000-es csúcsok, a Rax és a Schneeberg, innen 70 km-es körzetben találhatók. Így akár egy teljes napunk van az 1000 m-es szintkülönbség legyűrésére gyalog, ami nem is olyan nagy dolog, ha arra gondolunk, hogy Ferenc József császár idős korában is megtette ezt a távot. Fogaskerekű vasút is felvisz a csúcsra, amely Puchberg falucskából indul.
Aki csak pihenni szeretne, annak a hegykoszorúban egy mesterséges tavacska kínál fürdőző-, a gyerekeknek pancsoló- és játszóhelyet Lainbachban. Az itteni üdülő családi vállalkozásként működik: a színvonalas panzióban szállást, étkezést is kapunk, vagy akár a tavacska partján álló, fűtött, 4 fős faházakat is bérelhetjük igazán kedvező áron.
(További információ: )