Vissza a tartalomjegyzékhez

Piros Péter
Nem tudjuk, mi van a felszín alatt

A fiatalok körében ma már nem beszélhetünk hagyományos példaképválasztásról, hiszen a mostani tinédzserek nem egy konkrét személyt, hanem sokkal inkább egy „virtuális modellt” választanak maguknak követendő példaként - mondta lapunknak Gábor Kálmán ifjúságkutató, aki szerint a mai tinédzserek és főleg a lányok a média részterületeiről olyan „megkreált” ideált eszkábálnak össze maguknak, amely, a végeredményt tekintve nem is létezik.

„Az egyik reklámból - talán nem is tudatosan - eltanulják, hogy hogyan kellene viselkedniük, a másik műsorból pedig a menő öltözködést” - mondja az ifjúságkutató. A szakember a lehetséges okok között látja többek között a fiatalok által kedvelt, a témához kapcsolódó kereskedelmi tévécsatornákat, amilyen például az amerikai Music Television (MTV) vagy az igényesebb réteg között a divatot propagáló Fashion TV.
Egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy már sem tévére, sem internetre nem lesz szükség ahhoz, hogy a fiatalok saját ideált találjanak maguknak: Gábor Kálmán szerint, mivel a napokban végzett kutatásaik szerint a Sziget Fesztivál idei látogatóinak fele már külföldi állampolgár, így minden tinédzser testközelből kapcsolatba kerülhet a nagyvilággal, és tanulhat el egyes viselkedési formákat, stílusokat.
„Ami pedig az internetes magamutogatást illeti, úgy gondolom, hogy nem szabad kifelejtenünk az indokok közül azt, hogy ma már mindenkinek fényképezőgéppel felszerelt mobiltelefon van a zsebében, ez pedig óriási teret nyitott a saját felvételek készítése és terjesztése előtt” - mondja az ifjúságkutató, bár elismerte, hogy hazánkban egyelőre, néhány botrányos esetet leszámítva, nincs tudomásuk a szexuális tartalmú internetes önmutogatásról.
Ami az egész jelenség hátterében húzódik, a szakmai nyelven a „fiatalok korai önállósodásának” nevezett folyamat Kelet-Európában különösen veszélyes lehet: Gábor Kálmán szerint, míg Nyugat-Európában és Amerikában a hatvanas években indult és a nyolcvanas években bontakozott ki igazán, nálunk erre csak a kilencvenes években került sor, így nagy veszélyeket rejthet magában. „Az idő rövidsége miatt nem tudhatjuk, hogy mi rejlik a felszín alatt.” A szakember szerint ennek a folyamatnak a következménye többek között az is, hogy a tinédzser lányok statisztikai mutatói egyre inkább megközelítik a fiúkét az önállósodás és az első szexuális tapasztalat terén: „Fesztiválkutatásaink során 2000 körül kezdtük azt tapasztalni, hogy a tizenkét-tizennégy éves lányok egyre tudatosabban tervezik meg a jövőjüket, és egyre gyakrabban nyúlnak az úgynevezett feszültségoldó technikákhoz, úgymint a cigarettához, az alkoholhoz, sőt a droghoz is. Azóta ez a jelenség csak fokozódik Magyarországon is, aminek egyetlen biztos következménye, hogy a fiatalok egyre sebezhetőbbek lesznek.”