Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Lengyel kilép a pártból?
A közszolgálati televízió úgy tudja, hogy Lengyel Zoltán a parlament őszi ülésszakától független képviselőként dolgozik tovább. Lengyel Zoltán kilép a Fidesz-KDNP frakciószövetségből - értesült a Magyar Televízió Híradója. Az MTV a képviselő ügyvédjétől megtudta: Lengyel Zoltán azzal indokolta döntését, hogy az őt ért támadásoktól szeretné megóvni a Fidesz-KDNP frakciószövetséget. Egy hónapja hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás a képviselő ellen, mert egy igazoltatáskor összetűzésbe keveredett két rendőrrel. A képviselő azt mondta: a rendőrök bántották őt, a rendőrök pedig azt, hogy a képviselő ütött először.

Jön Angela Merkel
Jövő kedden egynapos látogatásra Magyarországra érkezik Angela Merkel német kancellár, aki kétoldalú tárgyalásokat folytat Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a két ország aktuális politikai kérdéseiről, valamint aktuális uniós ügyekről. A várható témák: a két ország reformfolyamatai, az uniós költségvetés, az energiabiztonság, Koszovó státusza, illetve a német soros elnökség eseményei. Szó lesz arról is, hogy Magyarország is támogatja Németország törekvéseit a reformszerződés elfogadására. A megbeszélésen valószínűleg napirendre kerül Magyarország közelgő schengeni tagsága is. Gyurcsány Ferenc a német kancellár támogatását kéri ahhoz, hogy a schengeni csatlakozás a tervezett időpontban megvalósuljon, és a tagság teljes jogú legyen.

Két nap elzárás
a primitív gesztusért
Két nap elzárást kapott az a 21 éves belga fiatal, aki a budapesti Hősök terén egy katonai megemlékezésen mutogatta az ülepét. A Hősök terén éppen a perui nagykövet koszorúzott, a koszorúzás előtt a Magyar Honvédség tisztelgő alegysége vonult fel a téren. A belga fiatalember a katonák háta mögött letolt nadrággal és karlendítésekkel gúnyolódott a felvonulókon. A Pesti Központi Kerületi Bíróság gyorsított eljárásban kétnapos elzárásra ítélte a belga fiatalt.

Augusztus 20-tól tilos a Szabadság hídra hajtani
A járművek nem, csak a gyalogosok használhatják augusztus 21-től a jövő év október végéig a Szabadság hidat. A május 2. óta tartó ötmilliárd forintos, műemléki jellegű hídfelújítás eredményeképpen teljesen megújul az 1896-ban épült híd, és a kivitelezők szerint 30 évig nem lesz majd szükség újabb felújítására.

Feltörős pártélet
Dunakeszin fél év alatt a duplájára, a várost is magában foglaló Pest megyei 3-as választókörzetben megnégyszereződött az MSZP tagsága. A napokban a városi szervezet vezetéséért küzdő egyik pártsejt tagjai feltörték a székház ajtaját, és lecserélték rajta a zárat. Elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy az MSZP Pest megyei etikai bizottsága a közelmúltban nem hagyta jóvá azt a taggyűlést, amelyen Kertész Lórántot, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökét a párt városi elnökévé választották. Másnap a vitatott státusú elnökhöz hű baloldaliak visszafoglalták az épületet. Az ügy kapcsán etikai eljárás folyik.

Lemondott a főtanácsadó
A Hírszerző.hu szerint benyújtotta a lemondását Sarkady Ildikó, a Miniszterelnök Hivatal (MeH) médiapolitikai főtanácsadója Szetey Gábornak, a MeH személyi ügyekért felelős államtitkárának, aki a szabadságolásokra hivatkozva nem fogadta el. Sarkady nevéhez fűződik az, hogy a júniusban elfogadott digitális átállásról szóló törvény mögé kétharmados többséget tudott szervezni. A lap szerint valószínűleg nem politikai, hanem személyes indokok vezettek a lemondáshoz.

Pénzügyi bukta lett a Sziget
Idén 14 ezerrel kevesebben, összesen 371 ezren, látogattak ki a Sziget Fesztiválra, mint tavaly. A rendezvény 50 és 100 millió közötti veszteséggel zár, de lehet, hogy az LGT-nappal, a Volt Fesztivállal és a Félsziget Fesztivállal termelt körülbelül 100 milliós nyereségből ki tudják gazdálkodni ezt a mínuszt. A szervezők szerint az „időjárás ellenük dolgozott”.

Hiányzik a józanság
Idén eddig nyolcvanöten fulladtak Magyarországon vízbe; ebből harmincketten fürdőzés közben. Tavaly öszszesen 192 ember fulladt a hazai vizekbe. Idén eddig a legtöbben, negyvenheten a Dunában vesztették életüket: öten közülük ittasak voltak, és volt három gyermek is a halottak között. A Balatonban 13 ember lelte halálát, négyen közülük ittasak voltak. A Tiszában szintén tizenhárman haltak meg, ebből egy kiskorú volt, hárman pedig alkoholt fogyasztottak a haláluk előtt. Az ország egyéb vizeiben 12 ember fulladt meg. A vízbe fulladtak közül minden hatodik, összesen 15 ember öngyilkos lett, fürdőzés közben harmincketten haltak meg. A többi 38 halott egyelőre ismeretlen ok miatt fulladt a vízbe.