Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács Ibolya Anna
Megrontók és megrontottak
Megdöbbentő tinitrendek: tizenhárom éves, önkéntes szexmodellek

„Senki sem vagy addig, amíg meg nem mutattad mindenedet valamelyik bulvárlap címlapján” - valahogy így lehetne megfogalmazni azt a növekvő trendet, amely a tinik egyre nagyobb tömegeit állítja a percnyi hírnevet élvező „médiasztárok” sleppjébe. A legismertebbek, Jade Goody, a 2002-es amerikai Big Brother-résztvevő, a milliárdos örököslány, Paris Hilton és az egykori tinisztár, Britney Spears (képünkön) egyaránt botrányos viselkedésükkel és szexi képeikkel vívták ki a fiatal lányok figyelmét - nem csak Amerikában. Mellettük sorakoznak természetesen a névtelenek is, no meg a reality show-k összes hősei. Mindez azonban nem csak társadalmi és erkölcsi probléma - az egyre erősebben szexualizált kultúrába való beilleszkedés hosszú távú mentális és fizikai problémákat is okozhat a fiatal lányoknak, állítják amerikai pszichológusok a közelmúltban megjelent tanulmányukban.

A népszerű videomegosztó oldalak, mint a MySpace, Facebook, YouTube hemzsegnek a fiatal, akár 14 év alatti tinilányok szexi képeitől, videóitól. A melltartóban, sortban, miniszoknyában pózoló, vetkőző lányok általában úgy vélik, semmi rosszat nem tesznek, csupán a divatot követik, és „menők”. Szüleik többnyire természetesen nem tudnak netes szerepléseikről és arról, naponta hány felnőtt vagy éppen kifejezetten perverz férfi fűz megjegyzéseket alig serdült lányuk félmeztelen képeihez és videóihoz. (Néhány hete tették közzé, hogy egyedül a MySpace regisztrált felhasználói között 29 ezer ismert pedofil személy található.)

A legtöbb szülő még mindig nagyon kevés figyelmet fordít arra, mennyit internetezik a gyereke, és ha igen, akkor sem biztos, hogy tud róla, merre barangol a neten. „Azt hiszem, azért szeretem feltenni a szexi fotóimat, mert így figyelmet keltek - jelenti ki a 15 éves Grace a The Times riporterének. - De csak azért teszem, mert jó szórakozás, nem azért, mert tényleg szexinek tartom magam.” Grace „komplett idiótának” titulálja azokat a férfiakat, akik megjegyzéseket tesznek a provokatív fotókra.
Bár egyes feministák azzal érvelnek, hogy ez a fajta exhibicionizmus annak a jele, hogy a nők a saját kezükbe veszik szexualitásukat, a trend kapcsán számos pszichológus hivatkozik inkább a média negatív hatására, mint az emancipációra. Az elmúlt évtizedekben tanulmányok sora állapította meg, hogy a lányok példaképeiket leginkább a médiából választják, amelyet hosszú ideje Magyarországon és a világ más részein is leginkább a reality show-k szereplői és a botrányhősök uralnak.
Mindennek azonban súlyos mentális következményei lehetnek, állapítja meg az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) A lányok szexualizálása elnevezésű munkacsoportjának 2007 áprilisában kiadott jelentése. „A tinilányok egyre kifejezettebb exhibicionizmusa egész lényük szexualizálásához vezet. Ebben a folyamatban önértékelésük szexuális vonzerejük függvényévé válik” - figyelmeztet Sharon Lamb, a Vermont Egyetem professzora, a jelentés egyik szerzője. A szerzők kutatásaik során visszatekintettek az elmúlt 30 év ilyen irányú kutatásaira is, és megállapították: az a jelenség, hogy a serdülő lányok túlzott figyelmet szentelnek megjelenésüknek és szexualitásuknak, a későbbiekben súlyos szellemi és fizikai problémákban üthet vissza. Azok a tinik, akik szexuális tárgyként tekintenek magukra, különösen hajlamosak a későbbiekben depresszióra, szexuális és étkezési zavarok kialakulására.