Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Nemzetbiztonsági kockázatok és mellékhatások
Kasszasiker a befolyásos szcientológusok listája

A száz legbefolyásosabb katolikus listáját is közzétenném - abban a pillanatban, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal a katolikusokat is olyan negatív jelzőkkel illeti, mint a szcientológusokat - felelte kérdésünkre a Heti Válasz újságírója annak apropóján, hogy lapjában megjelent a száz legbefolyásosabb szcientológus névsora. A Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársa nem erősítette meg, hogy az évkönyvükben nemzetbiztonsági kockázatként értékelt, ám konkrétan soha meg nem nevezett vallási csoport a szcientológia egyház lenne - igaz, nem is cáfolta. De vajon mit értsünk nemzetbiztonsági kockázaton? És mely kritériumok alapján válhat nemzetbiztonsági kockázattá egy egyház?


Nagy Tamás, a szcientológia egyház elnöke

„Noha a Nemzetbiztonsági Hivatal évről évre felhívja a figyelmet a szcientológia veszélyeire, a figyelmeztetésnek nem sok foganatja lett. Míg a kilencvenes évek elején még mindennaposak voltak a szektáról szóló híradások, mára a közvélemény mintha napirendre tért volna a szcientológusok ténykedése felett, s mindeddig nem született olyan kimutatás, amely lajstromba szedné a szervezet legbefolyásosabb tagjait” - vezette fel a szerző a Heti Válasz augusztus 9-ei számában, miért is tartja égetően fontosnak egy hiánypótló mű, a száz legbefolyásosabb magyar szcientológus listájának közzétételét.
Az Agyhatalom című írásban - az izgalmas névsor megismertetése előtt - Szőnyi Szilárd egyebek mellett megállapítja: a Nemzetbiztonsági Hivatal utóbbi években kiadott évkönyveiben olyan fogalmak utalnak a szcientológiára, mint „totalitárius berendezkedés”; „anyagi kizsákmányolás”; „gazdasági pozícióépítés”; „bekerülés a politikai döntéshozó testületekbe”; „a gazdasági és politikai hatalom megszerzése”.
A lista összeállításának egyéb motívumait kutatva a következő kulcsmondatra bukkanunk: „L. Ron Hubbard hívei - vagyis a szcientológusok - bejáratosak a kormányzati körökbe is.”
Ezek után a megszokottnál is koncentráltabb figyelemmel fogtunk hozzá a lista böngészéséhez, ám az áttanulmányozott személyek számával együtt csalódottságunk is nőttön nőtt. Nem világos ugyanis, hogyan veszik át az ország feletti gazdasági hatalmat különböző kft.-igazgatók, banki ügyintézők, egyesületi alapító tagok, ingatlanközvetítők, rádiós műsorvezetők, színészek. Szobrászokról és biztosítási alkuszokról már nem is szólva - még ha megrögzött szcientológusok is valamennyien.