Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács Ibolya Anna
A Putyin-ifjak
Nyugatellenes ifjúsági mozgalom a Kreml szervezésében

Tízezer aktivista gyűlt össze a Nasi nyári táborában, hogy felkészüljön az Oroszország ellenségei ellen folytatandó harcra. A Seliger tó partján, Moszkvától mintegy ötszáz kilométerre északra megrendezett kéthetes tábort maga a Kreml szponzorálja. „A tábor fő célja, hogy egy családdá váljunk, közös értékrenddel” - meséli az egyik ifjú aktivista, Andrej Sztefancsuk a The Times riporterének, aki nyugati újságírók közül elsőként tudósított a mozgalomról, amelyet legélesebb kritikusai a Hitlerjugendre utalva „Putyin-ifjaknak” neveznek.


Fotók: AP

Az egészség szellemében reggeli futással, tornával indul a nap, majd felhangzik a győztes Oroszország himnusza, mielőtt a napi politikai oktatás megkezdődne, hogy az ifjak felkészülten vegyék fel a harcot az ország belső és külső ellenségeivel. A táborban szigorú fegyelem uralkodik. Az alkoholfogyasztás például teljes mértékben tiltott, aki ezt megszegi, azt megalázó nyilvános procedúra után hazaküldik. A jelenlevők Nasi-szimbólumokkal díszített, többnyire piros pólót viselnek, „mert ha nem viseled, az azt jelenti, szégyelled a mozgalmat” - magyarázza egy újabb ifjú aktivista. A Nasi szó ez esetben két jelentéssel is bír: az orosz nyelvben a „mieink” szó megfelelője, emellett a „Fiatal Demokrata Antifasiszták Mozgalma” rövidítése is.
A részvétel tavaly óta a duplájára nőtt, annak ellenére, hogy a nap szinte minden perce kötött, és a mozgalom feltétlen lojalitást kíván. A program a kalandtábor és a tömény agit-prop elemeit ötvözi. Az ideológia lényege, hogy aki Putyin ellensége, az Oroszország ellensége. A politikai foglalkozásokon kötelező a részvétel, a mikrochipes azonosítókártya segítségével ezt nem nehéz ellenőrzés alatt tartani - aki háromszor mulaszt, az már szervezheti is a hazaútját, saját költségén. A tábori környezet mozgalmi szimbólumokkal és rögtönzött kiállításokkal is igyekszik sulykolni a mondanivalót; egy zászlón interkontinentális rakéta képe díszeleg a következő felirat alatt: „Szuverén demokrácia”, demonstrálandó Oroszországnak a Nyugattól való függetlenségét. A „Hét lépés a nagy Oroszország felé” című minikiállítás arra buzdítja a fiatalokat, hogy maguk válasszák meg, hol kívánják folytatni nemzeti szolgálatukat: a mozgalom ösztönzi az eszméknek a hadseregben való terjesztését.

Külön vörös lámpás sarkot szentelnek az ellenségeknek. Itt látható többek között Gari Kaszparov sakkvilágbajnok az ellenzéki Másik Oroszország mozgalom vezetőivel, amint prostituáltakként amerikai dollárért kiárusítják az országot, valamint Borisz Berezovszkij ördögszarvakkal a fején. Nem sokkal arrébb pedig Észtországot fasiszta államként, miniszterelnökét Hitler-bajusszal ábrázolja néhány plakát, amiért korábban Tallinn főteréről egy katonai temetőbe helyezték át a Vörös Hadsereg emlékművét. A mozgalom szimbolikájának értelmezése, mint látható, nem okozhat gondot az egyszerűbb gondolkodásúaknak sem. A Nasi tagjai annak idején hónapokon keresztül zaklatták Sir Anthony Brenton brit nagykövetet, miután Moszkvában megjelent egy ellenzéki konferencián. A mozgalmi központ áprilisban tízezer, mobiltelefonokhoz használatos, ingyenes SIM-kártyát bocsátott ki Moszkvában, hogy bármilyen „Nyugat-párti forradalom” jeleit jelenteni tudják a polgárok.

A napi előadások központi témája Oroszország jövője, melynek során vissza kell nyernie korábbi nagyhatalmi státusát. A Nasi-mozgalom tagjainak feladata megakadályozni minden olyan törekvést, amely az ország de-stabilizálására irányul olyan „színes forradalmakon” keresztül, mint amelyek Ukrajnában és Grúziában hatalomra juttatták a Nyugat-barát politikusokat.
Nehéz túlbecsülni a Nasi hatását Oroszországban - jegyzi meg a The Times riportere. A fiatalok különösen fogékonyak a hasonló ideákra, főleg a vidékiek, akiknek egy ingyenes nyaralás eleve nagy lehetőséget jelent. Ezeknek a fiataloknak nemcsak a pénze kevés, de a sikerre, a kitörésre való esélyük is. Többségük idealista, és őszintén szeretne részt venni egy jobb ország építésében. A Nasi azzal csábítja őket, hogy egy új, erős Oroszország élcsapatává válhatnak, akik előtt megnyílnak a kormányzati állásokhoz vezető ajtók, vagy a nagy állami vállalatok, mint például a Gazprom pozíciói. A mozgalom még az igaz szerelem megtalálásával is kecsegtet. Az idei táborban például tömeges esküvőre is sor került - a huszonöt ifjú házaspár szív alakban elhelyezett piros sátrakban tölthette szintén tömeges nászútját.
A 2005-ben alakult Nasi „arca” egy Jakemenko nevű, harminchat éves volt építésvezető, a valódi alapító azonban sokak szerint Vlagyiszlav Szurkov, Putyin helyettes kabinetfőnöke. A Nasi állítása szerint hatvanezer embert készít fel a közelgő parlamenti és elnökválasztás alatti exit pollok készítésére, hogy utólag ne lehessen az „eredmények manipulálásával vádaskodni”. A Kremlhez közel álló értelmiségi, Szergej Markov szerint a választások alatt a Nasi azokat fogja támogatni, akik Putyint támogatják.