Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Megkergült időjárás
Őszre számíthatunk augusztusban?

Az afrikai hőség után igazi őszi idő „szökött be” a Kárpát-medencébe. Amíg két hete az abszolút melegrekord, addig kedden a napi hidegrekord dőlt meg: Zabaron mindössze 3 fokot mértek hajnalban. A meteorológus szerint hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni mindebből, szélsőségek mindig is voltak az időjárásban.


Fotó: Vadász Gábor

Néhány napon belül több mint 20 fokkal lett hűvösebb hazánkban, ráadásul a meleg- és a hidegfront is szélsőségeket eredményezett. Két hete még az abszolút melegrekord dőlt meg 41,9 fokkal, július utolsó napján pedig a napi legalacsonyabb hőmérsékletet jegyezhették fel a meteorológusok a Nógrád megyei Zabaron, ahol mindössze 3 fokot mutatott a hőmérő. Ezen a napon 5,3 fok volt az eddig mért legalacsonyabb hőmérséklet. A levegő nappal sem tudott igazán felmelegedni, ám a legalacsonyabb mért érték (17 fok) nem döntötte meg a nappali hidegrekordot (13,8 fok). Az őszi hangulatot erősíti, hogy sok helyen a fák lehullajtották leveleiket, bár ez nem a hideg, sokkal inkább az aszály és a forróság eredménye.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Nadrai Attila úgy véli, hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy szélsőségesen alakult a júliusi időjárás. „Nyáron gyakran előfordul, hogy afrikai eredetű levegő érkezik fölénk, és ha ez egybeesik a legmagasabb napállással, vagyis júniusban-júliusban történik, akkor kánikula alakul ki. Az, hogy most az átlagosnál is magasabb volt a hőmérséklet, nem különleges jelenség, a múltban is voltak forró, aszályos nyarak” - értékelt a meteorológus.
Mint elmondta, az elmúlt napokban tapasztalt lehűlésben sincs semmi rendkívüli akkor sem, ha emiatt a júliusi időjárás valóban szélsőségesen alakult. „Kétségtelen, hogy globálisan lehet klímaváltozásról beszélni, azonban a rekordmeleg, illetve a rekordhideg nincs közvetlen összefüggésben ezzel. Ezt csak abban az esetben lehetne alappal feltételezni, ha a hasonló jelenségek egyre gyakrabban fordulnának elő, ennek megállapításához viszont hosszabb megfigyelési idő szükséges, nem néhány év” - magyarázta a szakértő. Hozzátette: vélhetően a média hatására tulajdonítunk nagyobb jelentőséget az ilyen időjárási furcsaságoknak, hiszen a legapróbb információk is eljutnak hozzánk.
Nadrai Attila a következő napok időjárásával kapcsolatban elmondta, folytatódik a hűvösebb, csapadékosabb idő. „A következő másfél hétben a napsütés mellett záporra, zivatarra, esőre rendszeresen számíthatunk, főleg az ország középső és keleti részében” - fogalmazott.