Vissza a tartalomjegyzékhez

Mód Julianna
A cseh paradicsom

Csehország világhírű városai, mint például Prága vagy Karlovy Vary, Magyarországtól való távolságuk ellenére is sok honfitársunk úticéljai. De még a túrázók körében is kevésbé ismertek a Cseh-középhegység hegyei és dombvidéki tájai.

Ezek közé tartozik a Cseh Köztársaság legrégebbi természetvédelmi területe, a „Cesky Ráj”, a Cseh Paradicsom. Ez a Prágától körülbelül 75 km-re északkeletre található, 125 km2-es terület méltán kapta ezt a nevet. A fenyvesek, a bizarr homokkő oszlopok és sziklaalakzatok, szűk kanyonok, kilátópontok lélegzetelállító változatossága teszi ezt a helyet a sziklamászók és a kirándulók paradicsomává.
A 400-500 méter magasságú területet - ahol nincsenek nagy szintkülönbségek - jól jelzett turistautak hálózzák be, így a Cseh Paradicsomot bátran felkereshetik akár kisgyermekes családok, hétvégi kirándulók is, mert a táj felejthetetlen élményben részesíti az erre a vidékre ellátogatókat.
A Cseh Paradicsom két legnagyobb városkája Turnov és Jicin (Jicsin), mely utóbbi a magyar családokban is ismerősen cseng. Ki ne ismerné a „Kerek-erdő” bátor erdőlakóit, a szakállas Rumcájszt, feleségét, Pankát és Csibészkét.
Ma Jicin középkori hangulatot árasztó kisváros gyönyörű főterével, akár csillagtúráink kiindulópontjának is ideális. A Cseh Paradicsomban is találunk színvonalas szállásokat, mint például Hrubá Skála középkori vára, hotellé átalakítva.
Ha a túrákat városlátogatásokkal is ki szeretnénk egészíteni, Prága vagy a világörökség részét képező Kutna Hora van a közelben. Ez a középkori városka ezüstbányáinak köszönhette gazdagságát.
Az ezüst feldolgozását a bányászattól a pénzverdéig három múzeumban követhetjük végig, kezdve onnan, hogy lemehetünk egy eredeti középkori bányába, ahol betekinthetünk az akkori bányászok nehéz munkájába.