Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács András, Párizs
Biciklis maszkabál
Doppingtúladagolásban meghalt a Tour de France

Száznégy éves korában, hosszú agónia után meghalt a Tour de France - jelentették be a francia lapok, és bár a Londonból startoló kerékpárosok múlt vasárnap végighajtottak a Champs Élysées-n, a verseny napok óta valóban csak élő halott volt. A halál oka dopping.


Fotó: AP

Az idei Tour körüli komolyabb viharfelhők akkor kezdtek gyülekezni, amikor kiderült, hogy Patrik Sinkewitznek, a T-Mobile német versenyzőjének vérében tesztoszteront mutattak ki. Ezt követően az ARD és a ZDF felfüggesztették a verseny közvetítését arra hivatkozva, hogy nem közvetítenek olyan versenyt, amelyen fennáll a doppinggyanú. A T-Mobile-csapat az elmúlt időszakban több nehézségen ment keresztül: az év elején
vonult vissza a versenyzéstől Jan Ullrich, az 1997-es Tour de France győztese, akinek sikereit beárnyékolja a doppinggyanú, korábban pedig a csapat öt tagja ismerte el, hogy doppingolt. Sinkewitz a héten beismerte, hogy az ellenőrzés előtti estén egy, a tesztoszteron pótlására kifejlesztett krémet használt.
A Tour első nagy „fogása” a kazah Alexandre Vinokurov volt, a 2003-as Tour de France harmadik helyezettje, akit egy hagyományos doppingmódszer buktatott le. Vinokurov vérének elemzéséből ugyanis kiderült, hogy egy alkalmas donortól transzfúziót kapott, ezt követően teljesítménye is látványosan feljavult. Vinokurovot csapata, a svájci Astana azonnal felfüggesztette, ezt követően pedig kivonult a versenyből.
Vinokurov tagadta, hogy transzfúziót kapott volna, a francia L’Équipe-nek nyilatkozva azzal magyarázta a pozitív tesztet, hogy egy esést követően a combjában nagyobb vérmennyiség halmozódott fel, és orvosai szerint ennek köszönhető a pozitív teszt. „A csapatunk sikere sokakat féltékennyé tett, és most ennek fizetjük meg az árát. Szégyen, hogy így kell elhagynunk a Tourt, de nem fogom az ártatlanságom bizonygatásával vesztegetni az időmet” - nyilatkozta Vinokurov.
Alig egy nappal Vinokurov után lebukott az olasz Cristian Moreni is, akit az aznapi szakasz teljesítését követően a rendőrség vezetett el. Morenit a 11. szakasz után ellenőrizték, és a vérében tesztoszteront találtak. Moreni elismerte bűnösségét, csapata, a Cofidis pedig szintén kivonult a versenyből.
Július 25-én megrendítő csapás érte Tour de France-ot: a dán Rabobank visszahívta az élen álló Michael Rasmussent a csapat belső doppingszabályainak megsértése miatt. Az eset érdekessége, hogy Rasmussent tizenhétszer ellenőrizték a verseny alatt, és a tesztek negatívnak bizonyultak. A csapat szponzorának bizalma azt követően rendült meg, hogy egy korábbi versenyző, Davide Cassani azt nyilatkozta egy rádiónak, hogy június közepén Olaszországban látta Rasmussent. A dán versenyző korábban a Nemzetközi Kerékpárszövetségnek (UCI) és saját csapatának is azt állította, hogy június 8. és 28. között Mexikóban volt, ezért nem tudott a Tour de France előtt két doppingteszten részt venni.
Rasmussen beismerte, hogy adminisztratív hibát követett el, de tagadta, hogy doppingszert használt volna: „Összesen tizenhétszer teszteltek az elmúlt két hét során, most azonban mind a versenyzők, mind a közvélemény rám akarja fogni a frusztráltságát.” „Nem mondhatjuk, hogy Rasmussen csalt, nyeglesége és a tartózkodási helyét illető hazudozásai azonban elviselhetetlenné tették a helyzetet” - mondta Christian Prudhomme, a Tour igazgatója.
A kizárást követő napon a Liberation címlapja hirdette, hogy a Tour halott, és a lap a továbbiakban nem közölte a verseny eredményeit. Jean-François Lamour, a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség (WADA) elnökhelyettese elkeseredésében azt javasolta: a sportág ne szerepeljen az olimpiai sportok között.
Rasmussen kizárását követően már kisebb publicitást kapott Iban Mayo spanyol versenyző kizárása a Tourból: Mayót július 24-én ellenőrizték, és kiderült, hogy folyamatosan EPO-t használt. Mayo mellesleg már korábban gyanúba keveredett, mivel a Giro d’Italia során tesztoszteront használt.
Az idei Tour de France-ot végül a spanyol Alberto Contador nyerte meg, aki azonban a tavalyi versenyen nem vehetett részt a Puerto-ügyben való érintettsége miatt. Az eset során derült fény arra, hogy egy spanyol orvos, Eufemiano Fuentes mintegy kétszáz sportolót látott el rendszeresen doppingszerekkel, köztük számos kerékpárost is. Bár az ügy végén Alberto Contador érintettségét nem sikerült maradéktalanul kizárni, a Le Monde beszámolója szerint a spanyol versenyző is Fuentes kliensei közé tartozott.