Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Rekordáradások Angliában

Nagy-Britanniában súlyos árvíz pusztít: százezrek maradtak vezetékes víz vagy villamos energia nélkül, és ezrek kényszerültek otthonaik elhagyására, közülük sokakat csak a Királyi Légierő helikoptereivel vagy csónakkal tudtak kimenteni.


Fotók: AP

Az országot hatvan éve nem érte ilyen súlyos természeti csapás, a mostani áradások azonban a meteorológusok szerint meghaladják még az 1947-es katasztrófa mértékét is. A június és július hónapok idén rendkívül csapadékosnak bizonyultak az amúgy is esős Angliában, az előző hétvégén pedig ráadásul olyan erős viharok támadtak, amelyek során néhány óra leforgása alatt egy hónapnyi csapadék hullott le az égből.

Ennek eredményeként az ország két nagyobb folyója, az Avon és a Severn kiöntött medréből, tavakká változtatva több délkelet-angliai települést. „Soha nem láttam még ennyire intenzív, monumentális viharokat, amelyek ilyen hosszú ideig tartottak volna” - nyilatkozta Paul Hardaker, a Királyi Meteorológiai Társaság vezetője. Az eső mennyiségét csupán 1914 óta rögzítik, de azóta nem volt példa ilyen mennyiségű csapadékra a nyári hónapokban. Ugyanakkor Alastair Borthwick, az oxfordi egyetem egyik professzora szerint egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat annak megítéléséhez, hogy az árvizet esetlegesen a klímaváltozás okozta-e.

A katasztrófa következtében 350 ezer ember maradt vezetékes víz nélkül, közel tízezer otthont öntött el a víz. A biztosítók jelenleg kétmillió angol fontra becsülik a károkat.
A július eleji merényletkísérletek óta ez a második nagyobb válság, amellyel az újdonsült miniszterelnöknek, Gordon Brownnak szembesülnie kell. Többen frusztráltságuknak adtak hangot az elégtelen gát- és árvízvédelmi rendszer miatt. Brown elismerte: „Egyértelmű, hogy át kell vizsgálnunk a 19. századi építményeket és infrastruktúrát, valamint azok elhelyezkedését.”