Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Kőkemény pénzosztás
271 kiemelt projekt támogatásáról döntött szerdai kihelyezett ülésén a kormány. Összesen 500 milliárd forint támogatást osztanak ki az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Terv keretében - jelentette be a kormányfő szerdán a Budavári Palotában. A projektek között szerepel 10-10 milliárd forint támogatási összeggel a Budavári Palota rekonstrukciója és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem felújítása, támogatást kap az esztergomi bazilika pincerendszerének turisztikai hasznosítása, a Szépművészeti Múzeum térszint alatti fejlesztése, a szentendrei skanzen, Balatonfüred reformkori városközpontja, a hajdúszoboszlói fürdőváros és Miskolcon a mechatronikai park fejlesztése, továbbá a sárvári kórház térségi rehabilitációs központtá alakítása és a Homokhátság elsivatagosodásának megfékezése is.

100 milliót ér a lincselés kifejezés?
Személyiségi jogai megsértéséért százmillió forint nem vagyoni kártérítést kért még februárban az olaszliszkai gyilkosság egyik gyanúsítottja. A személyiségi jogi pert azért indítja a nyolc gyanúsított egyike, mert az eljárásban közreműködő bíró és ügyész a „lincselés“ kifejezést használta az Olaszliszkán történtekre, holott ez nem szerepel a Btk.-ban, és nem használható okiratban. A felelősségre vonásra számíthatnak azok a sajtóorgánumok is, akik a lincselés kifejezést használták az esettel kapcsolatos szalagcímeikben. A panaszos egyébként annak a kislánynak az apja, akit autójával elsodort a később csaknem ötven rúgással megölt Szögi Lajos tiszavasvári tanár.

Kormány, állj!
A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal állítsa le a több-biztosítós rendszer bevezetésére irányuló intézkedéseket, mivel azt sem a szakma, sem a társadalom nem támogatja. Szijjártó Péter (képünkön) szerint a megfelelő szintű egészségügyi ellátás „kiváltság” lesz, a szegények és a kevésbé egészséges életmódot élők pedig „kihullanak a rendszerből“.

Orvosok a reformok ellen
Az orvostársadalom többsége elutasítja a kormány egészségügyi reformpolitikáját, az orvosok ugyanakkor elismerik, hogy szükség van az egészségügy átalakítására - derül ki a Népszabadság megbízásából készült Medián-felmérés adataiból.