Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Salzburgi Nyár

Salzburgland Ausztria nyugati, látnivalókban gazdag, szubalpin klímájú tartománya, ahol mindent meg lehet találni, amire egy ideális nyaraláshoz szükségünk lehet: kristálytiszta tavakat, fenséges hegycsúcsokat, dús réteket és festői szépségű falvakat. Függetlenül attól, hogy kinek mihez van kedve: aktív pihenéshez a hegyekben, családi üdüléshez parasztháznál vagy inkább felfrissüléshez egy gyönyörű tó partján.

Mi egy tipikus alpesi települést, St. Johannt választottuk, ahonnan csillagtúrával jártuk be a vidéket. St. Johann-Alpendorf közelében húzódik a liechtensteini hasadék, az ország legszebb, legmélyebb és leghosszabb szurdoka. Évezredek óta tombolva zuhan a mélybe a Grossarler-Ache vize meredek sziklafalak között, a nyílás helyenként néhány méterre szűkül össze. Stégeken, fahidakon és alagutakon át a hasadéknak egy 800 méteres szakasza járható. A szurdok végén pedig - ahol kiszélesedik - egy csodás zuhatag tárul elénk.
A halleini sóbányába bányavasúttal lehet lemenni 400 méterre a hegy belsejébe: itt föld alatti sós vizű tavon tutajozás vár fényjátékkal egybekötve. A látványosságok közé tartoznak: a csillével való utazás, a fergeteges csúszdázások, a bányamúzeum és a kelta falu.
Ausztria egyik legnagyszerűbb fekvésű vára a Werfeni fellegvár: ma élményvárként mutatkozik be várbeli vigasságokkal, udvari- és vadászmuzsika kísérte solymászati bemutatókkal, fegyverkiállítással és sasmúzeummal.
Lélegzetelállító, vadvirágos hegyek ölelésében és a Salzkammergut csillogó mélykék tavai közt található Mozart szülővárosa: Salzburg, melyet a sebes sodrású Salzach folyó oszt ketté. Az Európa szívében lévő barokk várost - összetéveszthetetlen építészeti remekműveinek és egyedülállóan szép természeti környezetének köszönhetően - sokan a világ egyik legszebb helyének tartják.
A hangulatos óváros a világörökség része: várak, kastélyok és paloták határozzák meg a jellegzetes városképet. Mozart szülőháza is megér egy látogatást: a zeneszerző háza a híres Getreidegasséban látható. Ki ne hagyjuk a Mirabell-kertet, ahol művészien metszett sövények, csodálatos virágkülönlegességek és szökőkutak hívogatnak romantikus sétára.
A külvárosban található a Hellbrunni kastély meghökkentő, világhírű vízi játékával: a látogatókat üregekbe, barlangokba és lugasokba viszik, ahol „nedves” meglepetések várják őket. A hatalmas park mögött, a hegy lábánál található az állatkert rengeteg állatfajjal és tágas kifutókkal.