Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor, Marosvásárhely
Markó Béla latin-amerikai fordulattól tart Romániában

Tőkés László is helyet kaphat a legnagyobb romániai magyar párt listáján - állítja Markó Béla, az RMDSZ elnöke a Heteknek adott nyilatkozatában, amelyben elismeri: személyes felelősség is terheli a szövetség utóbbi hónapokban elszenvedett politikai kudarcai miatt.


Fotó: Somorjai László

Elnök úr, az elmúlt időszak az RMDSZ életében nem a felhőtlen siker ideje volt. Ön lemondott a miniszterelnök-helyettesi pozíciójáról a román kormányban, ezzel mintegy elismerve, hogy nincs minden rendben a szövetség háza táján. Ön is így látja?
- Igen, az utóbbi két és fél esztendő történéseit nézve nem beszélhetek teljes sikerről, de semmiképp sem kell kudarcként megélni azt, ami velünk történt. A román államelnökről szóló népszavazás eredménye [amelyen a magyar választók többsége Markóék álláspontjával szemben az elnök maradása mellett szavazott - a szerk.] mindannyiunkat elgondolkodtatott. Nekem is el kellett jutnom arra a következtetésre, hogy sokkal szorosabb kapcsolatra van szükség az RMDSZ és saját választóink, közösségünk között, és ebben nekem mint az RMDSZ elnökének az eddiginél sokkal nagyobb szerepet kell vállalnom. Az RMDSZ-nek többet kell foglalkoznia az erdélyi magyarság jövőképével, azzal, hogy hogyan mutatjuk meg az elkövetkező évekre a célokat. Nem elegendő arról beszélni, hogy utat építettünk, iskolát, óvodát hoztunk létre, hanem arról is kell, hogy merrefelé akarjuk vinni Erdélyt, és merrefelé akarjuk vinni a saját közösségünket.
Politikai elemzők azt mondják, a román pártoknak lett elege abból, hogy tizenöt éve az útjukban állnak, és mindig a „kicsi” RMDSZ dönt az éppen aktuális kormány sorsáról. Érzékelik ezt?
- Igen, természetesen. Ha belegondolunk a román pártok életébe, hamar rájövünk, hogy ez így van. Egy olyan országban, amely sok-sok évtizeden át a nemzetállam bűvöletében élt, egy többségi román politikusnak nehéz elviselnie azt, hogy a magyarok beleszólnak a döntésbe. Különösen olyan többségi román politikusoknak, akik ultranacionalista pártok tagjai, és 1990 óta folyamatosan ellenzékben vannak, miközben az általuk köz-ellenségnek tartott magyarság képviselői meg ott vannak a kormányban.
Most azonban új, még az eddiginél is populistább irányzat jelent meg, amelyet időnként az államfő is felhasznál céljai érdekében. Gondolok Nagy Zsolt miniszter és a többi RMDSZ-es politikus lejáratására. Meg tudják ezt állítani?
- Remélem, hogy ez a tendencia megállítható. Örülnék, ha azt mondhatnám, hogy olyannyira lent vagyunk, hogy innen már csak az emelkedés jöhet, de ebben nem vagyok biztos. Sajnos a politikai közbeszéd az elvi vitákról vagy a programok közti esetleg mégoly felemás vitákról most már áttevődött teljesen más síkra. Ügyészségi dossziékkal, lejáratási próbálkozásokkal, más hasonló módszerekkel próbálják egymást ellehetetleníteni a politikai ellenfelek. Mind e mögött az áll, hogy az államfő szeretné átrendezni Romániában a hatalmi viszonyokat, de úgy, hogy az alkotmányos hatásköröket is átrendezné. Vagyis parlamenti köztársaság helyett egyfajta - ahogy az utóbbi időben látom - amerikai típusú elnöki intézménybe szeretné betolni Romániát. Ami a román elnök népszerűségét illeti, mi legfeljebb abban tévedtünk, hogy ilyen nagyarányú lesz a támogatottsága a népszavazáson. Akik ezt a szemünkre hányják, időnként elég furcsán gondolkoznak. Szerintük az RMDSZ-nek mindig oda kellene állnia, ahol a népszerűbb oldal van. Így nem lehet politizálni véleményem szerint. Mi teljes mértékben meg vagyunk győződve arról, hogy az államelnök számunkra egyáltalán nem megfelelő irányba viszi az országot, nem lehet az elnök céljait támogatni. Arról hogy taktikailag hogyan kellett volna ehhez viszonyulni, lehet beszélni, de alapvetően a helyzet az, hogy Basescu népszerű ugyan, de a mi véleményünk szilárd, vagyis nincs igaza. Egy politikus nem politizálhat mindig a közvélemény-kutatások szerint.
Tőkés László személye idáig megosztotta az RMDSZ-t és az erdélyi magyarságot, népszerűsége azonban még mindig óriási. Lesz a püspök számára hely a szövetség európai parlamenti listáján?
- Tagadhatatlan, hogy számos kérdést alapvetően másként látunk, mint Tőkés László, illetve a körülötte lévő viszonylag kis csoportosulás, amely őt támogatja. De bármily kicsi is ez a szavazóbázis, a szavazáskor számottevő lehet mégis, mert az öt- százalékos bejutási küszöböt az európai parlamenti választáson át kell lépnünk. A véleménykülönbségek ellenére, azt hiszem, a jövőképünk nem különbözik lényegében. Éppen ezért elképzelhető az együttműködés. Természetesen nincsenek olyan illúzióim, hogy miután tizenhét esztendőn át nem értettünk egyet, most néhány nap alatt egyet fogunk érteni mindenben. Felajánljuk neki az együttműködést, és azt is, hogy gondolkodunk a közös listaállításban. Meghívtam őt egy közös megbeszélésre, egyelőre még nem kaptam választ, de meg fogom ismételni ezt a meghívást az ügy érdekében.
Érez-e személyes felelősséget az elmúlt időszak történéseiért?
- Természetesen érzek személyes felelősséget. De ha személyes felelősség van, akkor személyes érdem is van. Az érdemeket nem kell különösképpen hangsúlyozni, és a hibákra nekem is, másoknak is oda kell figyelni. Persze hogy voltak hibáink, persze hogy voltak tévedéseink. Ami a miniszterelnök-helyettesi tisztséget illeti, én azt úgy szemléltem, mint a romániai magyarság számára fontos megbízatást. Magam mondtam le, annak ellenére, hogy sokan marasztaltak. Az RMDSZ-nek még nagyon komoly tartalékai vannak, de tudni kell ezeket a tartalékokat megmozdítani. Ehhez hozzátartozik a folyamatos nemzedékváltás. Minisztereink, államtitkáraink nagyon fiatalok, és már a harmadik nemzedék politizál az élvonalban. A jövőben figyelembe kell vennünk azt is, hogy az RMDSZ-en kívül is vannak politizáló csoportok, és ezek bár jóval kisebb támogatottságúak, mégsem szabad őket lekezelni, hanem együtt kell velük működnünk.