Vissza a tartalomjegyzékhez

Ferenczi Zsolt
Szocialista lett Orbán

Orbán Viktor szerint Magyarországon az új jobboldalnak egyértelműen szociálisnak kell lennie. Széchenyinek sem volt büdös a magyar ipar, gazdaság kiépítése, hát a magyar jobboldalnak se legyen az a szociális politika - mondta igazi orbánviktoros stílusban a Fidesz elnöke Tusnádfürdőn.

Európában új szellemi korszak kezdődött, és új politikai mozgalom van kibontakozóban - indította mondanivalóját Orbán Viktor Fidesz-elnök a 18. Tusványosi Szabadegyetem szombati, „Erős Európa, erős közösségek” című záróelőadásán, melyet Tőkés Lászlóval közösen tartott.
A Fidesz elnökének előadása évek óta a szabadegyetem fénypontjának számít, hazaszóló üzeneteivel mindig politikai viharokat kavar Magyarországon. Mostani beszédével azonban igyekezett inkább a társadalom és a politika szakértőjeként megjelenni: új társadalomértelmezésre és a politika átértelmezésére szólította fel a hallgatóságát. Mint elmondta, Európában a pártok ráébredtek arra, hogy új társadalmi szerződésre van szükség, vagyis a hagyományos kultúrát be kell építeni az európai politikába. Ez a szellemi, politikai áramlatbeli változás azonban Magyarországon eddig elmaradt - állapította meg a volt miniszterelnök.
Ezért kell meghirdetni az új jobboldal programját Magyarországon, amely felvállalja a „plebejus”, sokszor polgári térfélről is megkérdőjelezett szociális politikát - vélte a pártvezér. Orbán szerint egy olyan új politikai entitásra van szükség a magyar politikai palettán, amely nemzeti, demokratikus, versenypárti, de szociális is - és megvédi attól a magyar társadalmat, hogy a haszonszerzés szabályai alapján működjön. Az új jobboldal pártja Magyarországon nem olyan alakulat kíván lenni, amelyik a következő választáson nyerni akar, hanem amelyik begyökerezik a magyar pártrendszerbe, és a brit vagy más nagy nyugat-európai pártok mintájára harminc év múlva is létezik Magyarországon - fejtette ki a Fidesz-elnök.
A jobb-bal hagyományos politikai felosztás mára megbukott, radikális szemléletváltásra van szükség az új jobboldal programjának elfogadásához. Az új jobboldalnak a magyarországi szegénykérdéssel kell foglalkoznia - fejtette ki előadásában a Fidesz elnöke.
A határon túli magyar politikát illetően Orbán elmondta: vissza kell állítani a kárpát-medencei együttműködés korábbi formáit és a támogatási rendszereket, a Határon Túli Magyarok Hivatalát (HTMH) és a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT), amely a nemzeti érdekvédelmet szolgálta korábban. Nem Magyarországon kell eldönteni, hogy Erdélyben mi a helyes politikai irányvonal - figyelmeztette a kormányt az elnök. A magyar köztársasági elnökhöz hasonlította Tőkés László püspököt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét, és ismét kettős állampolgárságot ígért.