Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Kikényszerített hiba?
Kóka lemond a miniszterségről

Még a pártelnöki kampányban kényszerítette ki Fodor Gábor ellenfelétől, Kóka Jánostól azt az ígéretet, hogy a győztes a pártvezetői feladatokat az SZDSZ „megroggyant” állapotára való tekintettel főállásban látja el. „Nyilván nem tudatosan, de Fodor ezzel hosszú távon gyengítette Kókát, hiszen most kockáztatni kényszerült a pártelnök, ugyanis, ha rosszul jön ki a lépés az EP-választáson, akkor akár a politikai pályafutása is véget érhet” - értékelte lapunknak egy befolyásos liberális háttérember Kóka lemondását a miniszteri tisztségről.


Fotó: Somorjai László

„Nem volt kényszerítő körülmény, csak a korábbi ígérete. Az időpont megválasztása pedig leginkább az uborkaszezonnal van összefüggésben, így könnyen túl lehetett esni az ügyön” - fogalmazott lapunknak kormányzati forrásunk, aki azt is hozzátette, hogy az idén bejelentett fejlesztések, autópálya- és hídavatások, illetve kis- és középvállalkozásokat segítő programok hozzájárulnak a pozitív Kóka-imázs felépítéséhez, pontosabban fenntartásához.
„A koalícióban mindenki belátta, hogy a jövő érdekében az SZDSZ-t újjá kell szervezni, és ez egész embert kíván. Egy fenékkel nem lehet két lovat megülni” - folytatta a már említett forrásunk. Maga Kóka János is ezzel magyarázta döntését, mint fogalmazott: lemondásának célja, hogy minden erejét a liberális párt szervezésére tudja fordítani, és a pártelnökség mellett a képviselőcsoport vezetését is átvenné, mivel a törvényalkotási munka a következő időben jelentős szereppel bír majd a reformok végrehajtásában.