Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács Ibolya Anna
Könnyek és megbocsátás
Elhunyt Tammy Faye Messner, az első női sztárműsorvezető

Egy nappal a halála előtt a Larry King Show élő adásában búcsúzott el a nézőktől Tammy Faye Messner. A hatvanöt éves korában elhunyt egykori keresztény műsorvezető és énekes, aki több mint harminc évig volt Jim Bakker volt tévés evangélista felesége, tüdőrákban szenvedett. Ellentmondásos élete volt: a siker csúcsán televíziós műsorukat 12 millió amerikai nézte, majd férje bukása és börtönbe kerülése után elváltak. Bár mindent elrontottak, az amerikaiak nagyvonalúan megbocsátottak nekik, így - külön-külön - visszatérhettek a képernyőre. Tammy jellegzetes ismertetőjegye volt a műsoraiban viselt erőteljes sminkje, amely rendszeresen könnyekkel keveredve mosódott el az arcán.


Tammy és Jim Bakker 1986-ban, a csúcson

Tamara Faye LaValley 1942-ben született a Minnesota állambeli International Fallsban, pünkösdi keresztény prédikátorok gyermekeként. Szülei azonban hamar elváltak, ami édesanyját az egyháztól is elidegenítette. Ennek ellenére lányát szigorú keresztény nevelésben részesítette. Az anya néhány év múlva újra férjhez ment, így Tammy öccsével és nevelőapjának gyermekeivel a család tíz fősre növekedett. Már tizenévesen elkötelezte magát a keresztény hit mellett - édesanyja az érettségi előtt azt javasolta, hogy lépjen egyházi szolgálatba.
Első férjével, a disc jockey-ből prédikátorrá lett Jim Bakkerrel 1961-ben házasodtak össze, majd 1962-ben Észak-Karolinába költöztek, hogy ott alapozzák meg az akkoriban úttörőnek számító keresztény televíziózást. Amikor néhány évvel később Virginia államba költöztek, részt vettek Pat Robertson televíziós evangélista ma is népszerű 700-as Klub című műsorának megalapításában. Robertson keresztény tévécsatornája (Christian Broadcasting Network - CBN) számára gyermekeknek szóló bábműsort is készítettek, amely 1964-től kilenc éven át futott. Változatos programokban végzett munkájuk jelentősen hozzájárult a CBN sikereihez.
Személyes barátaik, Paul és Jan Crouch mellett ugyancsak alapító tagjai voltak a Trinity Broadcasting Networknek (TBN). Az 1970-es évek közepén hozták létre a PTL Klub című keresztény tévéműsort, melynek neve több jelentéssel is bír: PTL, azaz Praise the Lord (Dicsérd az Urat), illetve People That Love (Emberek, akik szeretnek). Amikor egy év után elhagyták a TBN-t, magukkal vitték a jogot műsoruk címének használatára, és a PTL ettől kezdve saját programjukként futott tovább. Műsoraikban Jim Bakker prédikált, míg Tammy inkább az emberek érzelmeire igyekezett hatni, és szívesen énekelt.
Fénykorában a műsor közel száz kábelcsatornán futott, mintegy 12 milliós átlagnézettséggel. Ez hozzásegítette Bakkeréket, hogy megalapítsák saját tévécsatornájukat, a The PTL Television Networköt. Sikerük jelentős mértékben annak is köszönhető, hogy már az elején úgy döntöttek: minden felekezetet megszólítanak, és származásra, hitre, szexuális orientációra vagy bűnözői múltra való tekintet nélkül mindenki felé nyitottak.
A kor tévés evangélistáitól markánsan megkülönböztette Tammyt, hogy sokkal „toleránsabban” fordult a homoszexuálisok felé, és műsoraiban szívesen szólaltatott meg AIDS-ben szenvedő embereket akkor, amikor ez a betegség még alig volt ismert. A bizalom kölcsönös volt: halála előtt Tammy nyilvánosan is megköszönte a meleg közösségnek, hogy a bukás utáni mélypont idején, amikor mindenki elfordult tőle, szeretettel és elfogadással vették körül.
Bakkerék keze alatt a PTL-birodalom hatalmasra nőtt - ezzel párhuzamosan a média egyre szívesebben foglalkozott velük. Elsősorban hivalkodó életmódjuk, a külsőségek és a pompa szeretete adta a bulvársajtó kedvenc témáit - a nyolcvanas években arról cikkeztek, hogy Bakkeréknél a kutyának is légkondicionált háza van, és a fürdőszobában aranyozott szerelvények vannak. Bakker később ezt azzal cáfolta, hogy a kutyaólban egy egyszerű ventilátor van, a csapok pedig rézből készültek. Egyes cikkek szerint Bakkerék komoly összeget voltak képesek arra áldozni, hogy szállodai szobájukat kedvenc fahéjas süteményük illata töltse be.


Jim J. Bullockkal a műsorukat hirdető plakát előtt 1996-ban

A nyolcvanas évek elejére a Bakker házaspár létrehozta a Heritage USA-t Fort Millben, amely az Egyesült Államok harmadik legnépszerűbb élményparkja lett a floridai Walt Disney World és a kaliforniai Disneyland mögött, valamint egy olyan műholdrendszert, amely Amerika-szerte huszonnégy órában szórta műsoraikat. A Heritage USA fénykorában évente 6 millió látogatót vonzott, és 2000 embert foglalkoztatott. A tévéműsorok nézőitől érkező adományok becslések szerint meghaladták a heti 1 millió dollárt. Az összeg az élménypark bővítését, valamint a tévéműsorok készítését szolgálta, de bőven jutott belőle Bakkerék személyes kiadásaira is.
A bukás akkor jött el, amikor 1987 márciusában Jim Bakker lemondani kényszerült a PTL vezetéséről. Kiderült ugyanis, hogy korábban több százezer dollárt fizettek ki hallgatási pénzként korábbi titkárnőjének, Jessica Hahnnak, aki szexuális erőszakkal vádolta Bakkert. A nemrég elhunyt Jerry Falwell, akit szintén a keresztény televíziózás úttörői közé számítanak ( Hetek, 2007. május 18.), a botrány nyomán sikkasztónak, szexuálisan eltévelyedettnek nevezte Bakkert, aki szerinte „az egyház kétezer éves történelme során a legnagyobb fekély és daganat a kereszténység arcán”. Falwell ugyanakkor jelentős összeget áldozott arra, hogy megvásárolja Bakkerék befektetéseit, amelyeket azonban ő sem tudott a csődtől megmenteni.
A PTL körüli pénzügyi bonyodalmak további botrányokhoz vezettek. Számos szabálytalanság mellett fény derült arra, hogy Bakker, aki egymaga hozott meg minden pénzügyi döntést, kettős könyvelést vezetett a szabálytalanságok leplezésére. A Charlotte Observer című helyi lap riporterei mindennek utánajártak, és nyilvánosságra hozták a csalások sorozatát. Az élménypark végül bezárt (az ingatlant Morris Cerullo San Diegó-i evangélista és egy malaysiai befektetőcsoport vásárolta meg), Bakker pedig csalásért, adócsalásért és zsarolásért került bíróság elé. A szövetségi bíróság végül 1989-ben csalásért és csalásra való szövetkezésért 45 év börtönbüntetésre ítélte, amit később 18 évre mérsékeltek. Felesége, Tammy 1992-ben, 31 évnyi házasság után elvált tőle.
Bakker végül alig öt év után, 1993-ban jó magaviseletért szabadult. Billy Graham és fia, akik a börtönben is többször meglátogatták, házat vettek neki, és egy autóval is megajándékozták. Bakker 2003-ban második feleségével közösen kezdte a New Jim Bakker Show-t. Nyilvános bűnbánatot tartva I Was Wrong (Tévedtem) című könyvében bevallotta: a börtönben olvasta el először módszeresen, elejétől végéig a Bibliát, addig rendszertelenül olvasott, kiragadott részletekre alapozta tanításait.


Tammy egy nappal halála előtt a Larry King Show-ban

Első felesége, Tammy Faye, válásuk után hozzáment Roe Messnerhez, a Heritage USA egyik korábbi befektetőjéhez. Sikeresen visszatért a képernyőre is: 1996-ban egy ismert homoszexuális színésszel, Jim Bullock-kal tévéműsort vezetett, és az életéről készített Tammy Faye szemei címet viselő dokumentumfilmet 2000-ben a Sundance filmfesztivál nagydíjára jelölték. Újra megjelentek könyvei és lemezei is, ám miután a kilencvenes évek végén végbélrákot diagnosztizáltak nála, visszavonult a tévészerepléstől. Betegségét sikeresen kezelték, néhány év múlva azonban ismét visszaesett, ezúttal a tüdejét támadta meg a rák. Az évek során rendszeresen szerepelt a CNN tévécsatornán Larry King talk-show-jában, ahol elmesélte, hogyan küzd a vissza-visszatérő betegség ellen, amely végül 2007-ben legyőzte: májusban honlapján jelentette be, hogy orvosai lemondtak a további gyógykezelésről, és arra kérte barátait és tisztelőit, hogy imádkozzanak érte. Egy nappal halála előtt jelent meg utoljára a Larry King show-ban, alig harminc kilóra soványodva, ahol elmondta: már nem tud enni, de nincs kétségbeesve: „Mivel szeretem az Urat, arra készülök, hogy egyenesen a mennybe fogok kerülni. Őszintén remélem, hogy ott találkozunk” - üzente hűséges nézőinek. Humorát is megőrizte: amikor King megkérdezte tőle, hogy miről szeretné, ha az emberek emlékeznének rá, azt válaszolta: „a szempilláimról”. Július 20-án, otthonában érte a halál. Két gyermeke mellett a volt férje, Jim Bakker is meghatottan búcsúzott Tammytől.