Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Korrupciómentes közéletért
Július végén ülhet össze először az AKT, azaz az Antikorrupciós Koordinációs Testület. Az AKT egyik oldalát a kormányzat adná szakminisztériumi delegáltakból, újabb hat tagot pedig más hatalmi szervek küldhetnek. A 18 fővel működő testület ad majd keretet, szakmai felügyeletet a ciklusokon átnyúló, hosszú távú korrupcióellenes stratégia kidolgozásának. Az AKT feladata lesz még a kormányzati döntés-előkészítés támogatása, véleményezés, javaslattétel, s a korrupció elleni küzdelemben szakmai koordinációs szerepet tölt majd be.

Hűtik a postásokat
A Magyar Posta tekintettel a nagy melegre ideiglenesen változtatott a kézbesítés szabályain, a postások a nap leforróbb óráiban szüneteltetik a küldemények kihordását. A társaság elrendelte, hogy kézbesítő munkatársai lehetőség szerint 12 és 15 óra között szüneteltessék munkájukat, és hűvös helyen tartózkodjanak a következő napokban. A „pihenés” helyének választhatják a postahelyet, de akár haza is mehetnek, majd a „kényszerű pihenőidő” leteltével folytatják munkájukat.

Nyári áramfogyasztás
Évről évre emelkedik a nyári villamosenergia-fogyasztás hazánkban, az elmúlt napokban pedig különösen magas volt. Az illetékesek felkészültek erre, ezért korlátozásokra a kánikulában sem kell számítani, annak ellenére sem, hogy egyre többen vásárolnak maguknak légkondicionáló berendezést. Már májusban megkezdték a felkészülést a nyári melegre: az erőművek például az ilyenkor esedékes karbantartási munkákat átütemezték.

OMV kontra Mol
Az osztrák OMV állítja, hogy a MOL vezetésének szóló júniusi levelük nem tartalmazott hivatalos átvételi ajánlatot. Az OMV-szóvivő elmondta: a levél tartalmazott utalásokat arra, hogy a két cég együttesen hogyan készülhet fel a jövőbeni közép-európai ágazati konszolidációra, de nem tartalmazott semmiféle hivatalos vagy konkrét ajánlatot. Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója megerősítette: az egyesülést azért sem támogatják, mert ha megtörténne, akkor Brüsszel és a versenyhatóságok elő fogják írni az új cég feldarabolását, s ez több hátránnyal járna, mint előnnyel.

Svájci topmenedzserek
Kiderült: a svájci topmenedzserek keresnek a legjobban a világon, fizetésük átlagosan 172 ezer euró évente. A svájci vezető menedzsereket a németek követik, évi 166 ezer eurós átlagfizetéssel - olvasható a Hewitt Associates tanácsadócég 35 országra kiterjedő felmérésében. Közép- és Kelet-Európában igen változatos a jövedelempaletta, a vezetők esetében is: míg Bulgáriában évi 24 ezer euró, Lengyelországban 80 ezer euró, Magyarországon 65 ezer euró az átlag.

Félrevezetett nyugdíjasok
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint az Arany Alkony Paskál Idősek Otthona nevű intézményről kiadott tájékoztatások megtévesztették a fogyasztókat. A jogsértés csekély piaci hatására tekintettel bírság kiszabására nem került sor. Az Arany Alkony Paskál Idősek Otthona népszerűsítése érdekében 2004 és 2006 között több olyan hirdetést tett közzé, miszerint kedvező áron emelt szintű szolgáltatásokat és gyógyfürdőt biztosítanak nyugdíjas érdeklődők részére. 2006 szeptembere előtt azonban még ezeket nem lehetett igénybe venni: a medencében és a pezsgőfürdőben ma is kezelt csapvíz van.

Megint a zöldek
A Hankook Tire-nek ismét meggyűlt a baja a hazai zöldekkel. A Levegő Munkacsoport szerint jogszerűtlenné vált a dunaújvárosi gumiabroncsgyár üzemeltetése. A közlemény szerint a civil szervezet nem tud megbizonyosodni arról, hogy a cég betartja-e a velük 2006 májusában kötött megállapodást. A tavaly megkötött megállapodásban a Hankook vállalta, hogy a beruházás a környezetvédelmi hatóság által meghatározott feltételeknél szigorúbb követelményeknek felel meg.

Olcsó az étel
Magyarországon az élelmiszerárak az albán és a montenegrói szinten mozognak - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. A magyar árak azonban nem lógnak ki a régiós körből: a hazai élelmiszerek árszintje az EU-átlag 70 százalékának felel meg. Ezek az árak nem csupán a fejlettséggel állnak szoros összefüggésben, hanem a vásárlói viszonyokkal, az éghajlattal és az adókkal. Nálunk a kínálati sajátosságoknak megfelelően a gabonatermékek (60%) és a zöldség, gyümölcs (65%) ára alacsonyabb, keresleti okok miatt pedig a zsírok, olajok viszonylag drágábbak (90%).

(Összeállította: Major Nóra)