Vissza a tartalomjegyzékhez

Hechs László
Milliárdok, politika és futball

Milliárdos üzletember, óriási szurkolótáborral rendelkező kosárlabda- és futballbajnokcsapatok tulajdonosa, orosz és francia médiaguru. Pedig a talaj nem egészen szilárd alatta. Fegyverügyletei miatt Franciaország kezdeményezésére nemzetközi elfogatóparancs van ellene érvényben, amit angolai diplomata-útlevelével eddig könnyedén kikerült, bármerre is járt a világban. Egyes vélemények szerint mégsem érzi magát biztonságban, és a most közzétett pártalapítási célkitűzésével Arkagyij Gajdamak célja épp a parlamenti mentelmi jog megszerzése.


Arkagyij Gajdamak veteránokkal Fotó: AP

Gajdamak 2007 februárjában útjára indította az izraeli Társadalmi Igazságosság Mozgalmát, amely júliusban politikai párttá vált. Egykori Likud-szavazókat igyekszik megnyerni, akiket Benjamin Netanjahu gazdasági reformpolitikája idegenített el a párttól. Ugyanakkor jelezte, hogy pártja talán egy későbbi időpontban egyesül majd a Likuddal. Gajdamak a múlt héten, a jeruzsálemi Ramada Renaissance Hotelben tartott alakuló ülésen ismertette jelöltjei listáját. Emberei kevéssé ismertek, de az alapító szerint éppen ebben rejlik az előnyük. Arra készül, hogy a következő parlamentben egy nagyobb csoportot alkot majd mozgalma. Gajdamak tervei szerint megmaradna az új párt élén igazgatónak úgy, mint Ovádja Joszéf a Sasz szellemi vezetőjének. Ugyanakkor szeretné, ha pártja legkevesebb huszonöt parlamenti helyet szerezne meg a legközelebbi választáson, és azt reméli, a választási csatát végül is a Likud nyeri meg. Még áprilisban jelezte, hogy menet közben a jeruzsálemi polgármesteri székre is pályázik. A hangulatos és persze zajos alakuló ülésen elsősorban oroszul beszélő izraeliek jelentek meg szép számmal, mintegy kétszázan.
Gajdamak több ízben egyeztetett Netanjahuval, aki még az általa szervezett óriási hanuka partin is megjelent. Az orosz nyelvű izraeli sajtó számos közös interjút publikált, ami Netanjahu népszerűségét az utóbbi időben 17 százalékkal emelte az oroszul beszélők körében. A pártnak nem lesz politikai-biztonsági, csak társadalmi-szociális platformja. Piacgazdaságot, fokozott adóztatást a magas jövedelműeknek, a rászorulóknak erős jóléti államot hirdet. Gajdamak népszerűségre törekszik az izraeli arabok, beduinok, drúzok és ultraortodoxok körében. Keresi a kapcsolatot a népszerűségéből vesztett Yvettel, azaz Avigdor Liebermannal is, akinek pártja, az Izrael Beiténu jelenleg kormányon van.
Arkagyij Alexandrovics Gajdamak orosz-izraeli üzletember 1952-ben született Ukrajnában egy módos család gyermekeként. Négyéves volt, amikor a család Moszkvába költözött. Húszévesen a Leonyid Brezsnyev vezette Szovjetunióból elsők között kivándorló zsidók egyikeként érkezett Izraelbe, ahol rögtön besorozták a haditengerészethez. Jelenleg Izraelben él, ahol három otthona van, de gyakran utazik Oroszországba és az Egyesült Államokba is. Francia és izraeli útlevelek birtokosa, de rendelkezik kanadai és angolai útlevéllel, diplomataokmányokkal is. Fia, Alexander is apja foglalkozását űzi: szintén üzletember, az angliai Portsmouth Futballklub tulajdonosa.
Gajdamak izraeli katonai szolgálatát idő előtt megszakítva 1973-ban Franciaországban telepedett le. Egyetemi oklevelet nem szerzett, fizikai munkából tartotta fenn magát: kertészként, majd kőművesként dolgozott. 1976-ban azonban már fordítóirodát nyitott Párizs mellett. Orosz kereskedelmi küldöttségeknél segédkezett, és számos francia társasággal épített ki gyümölcsöző kapcsolatot. 1982-ben a Gajdamak Fordító Iroda már sikeres üzletmenettel büszkélkedhetett, és Kanadában újabb fiókot nyitott. Ebben az időszakban kezdett el export-import kereskedelemmel foglalkozni. Sikeresen használta fel szovjetunióbeli kapcsolatait, számos társaságot alapított szerte Európában. Vagyona jelenleg négymilliárd fontra rúg.
2005. július 10-e óta jelentős összeggel támogatja a Hapoel Jeruzsálem kosárlabdacsapatot, alig egy hónapra rá pedig 400 ezer dollárt adományozott az izraeli arab Bnei Szaknin labdarúgó egyesületnek. Még ugyanazon a napon bejelentette, hogy megvásárolta az egyik legnépszerűbb focicsapat, a Bétár Jeruzsálem 55 százalékos tulajdoni részét. Gajdamak számos izraeli jótékonysági alapítványt működtet, így többek között jelentős összegekkel segíti a mentőszolgálatot is. Az üzletember az Oroszországi Zsidó Vallási Közösségek és Szervezetek Kongresszusának, a legrégebbi zsidó vallási ernyőszervezetnek az elnöki posztját is betölti. 2006 márciusában jelentette be, hogy meg kívánja vásárolni a France Soir francia újságot. A Moszkovszkije Novosztyi című orosz lapot már 2004-ben megvette.
A tavalyi izraeli-libanoni háború alatt Gajdamak Nitzanim tengerpartján sátorfalut épített, ahol több ezer északi családot látott vendégül, akiknek a háború sújtotta területekről nem volt hová menniük. Összesen 15 millió dollárt költött rájuk, és ez meglehetős népszerűséget szerzett neki Izraelben. 2006 novemberében egyhetes vakációra hívott meg több száz szderoti lakost Éilat-ra, az izraeli Riviérára.
Gajdamak élete mégsem felhőtlen. A közelmúltban 50 millió dollárt akart adományozni a Zsidó Ügynökségnek, hogy cserébe az igazgatótanács tagjává váljon. Ám a hír kiszivárgott, és az ügyletet nem sikerült nyélbe ütni. Néhány nappal később az üzletembert a rendőrség pénzmosás gyanúja miatt kihallgatta. Gajdamakot több államhoz is állampolgári kötelék fűzi, ám Franciaország mégsem büszke, hogy fiának mondhatja. A franciák ugyanis kiadatási kérelemmel fordultak Izraelhez, azzal vádolva Gajdamakot, hogy magas áron adott el olcsó kelet-európai fegyvert az egymással harcoló afrikai szabadcsapatoknak és hadseregeknek. Az Angola-gate-nek is nevezett fegyvervásárlási botrányban játszott szerepe miatt adócsalásért és illegális fegyverkereskedelemért körözik. Gajdamak a vádemelési javaslatot „szégyenteljes szemtelenségnek” nevezte, szerinte Franciaországban a politikai álláspontja miatt üldözik. Most mindenesetre kapóra jön a fegyvereknek köszönhető angolai diplomata-útlevél és a diplomáciai mentesség. Nélküle ugyanis aligha utazhatna szabadon a világban. Azt pedig az üzletmenete és a pénztárcája is megsínylené.