Vissza a tartalomjegyzékhez


RECEPT: provanszi paradicsom

Hozzávalók: 6 db érett, közepes paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag újhagyma, 1 ek bazsalikom, 1 ek petrezselyem, morzsa, olívaolaj.

Félbevágjuk a paradicsomokat, és elhelyezzük őket egy tűzálló tálon, amit kibélelhetünk előtte alufóliával.
Felaprózzuk a fokhagymát, újhagymát, bazsalikomot, petrezselymet, és az egészet beleöntjük egy keverőtálba.
Hozzáteszünk kb. 2 evőkanál olívaolajat és ugyanennyi morzsát. A cél az, hogy a keverék egy könnyű masszává álljon össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A keverékből tegyünk a paradicsomok tetejére, locsoljuk meg őket kevés olívaolajjal, esetleg öntsünk kevés vizet is alájuk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra, és süssük benne a paradicsomokat 10-15 percig.
Az eredmény rögtön és sokféleképp fogyasztható: egyesek tükörtojással, mások fetával és pirítóssal párosítják. Egyúttal sültek, halak kiváló körete is. (M. R.)