Vissza a tartalomjegyzékhez

Nádor Virág Anikó
A Vajdaság leglátványosabb kirándulóhelye: a Palicsi-tó

Észak-Bácska legkisebb, de egyben legszebb kisvárosa Palics. A magyar-szerb országhatáron átkelve egy rövid utazás után, ha letérünk az autóútról, elérjük azt a régi üdülővárost, ahol mindenki talál magának látnivalót. Aki az építészetet szereti, élvezheti a magyar szecesszió stílusában épült mesebeli kastélyokat idéző épületeket, aki pedig a fűt-fát, bogarakat és természetesen a vizet, szintén nem tud unatkozni.


Fotó: Béres-Deák Krisztina

Az első írásos dokumentum a településről még Mátyás királytól származik, aki édesanyjának ajándékozta ezt a területet - igaz, akkor még pusztaként szerepelt az ingatlan-nyilvántartásban. Azóta már sok víz került a Palicsi-tóba, és a 7 km hosszúságú tó körül igazi üdülőváros alakult ki a rákövetkező pár száz évben.
Jellegzetes épületei a Víztorony, a Vigadó, a Női fürdő, a Zene pavilon, amelyek elszórtan találhatóak a tavat körülvevő erdő területén. A frissen felújított villák (Lujza, Bagolyvár) tetejét színes zsolnai kerámiából készült cserepek ékesítik.
Palicson érdekesen keveredik a balkán és a régi letűnt polgári világ hangulata, amiről a női fürdő teraszán elfogyasztott kávé után győződhetünk meg igazán.
A tó mellett elsétálva és a táblákat követve juthatunk el a palicsi állatkerthez, ahol az elmúlt időben öt kisoroszlán, egy kisteve és egy jegesmaci látta meg a napvilágot. Az állatkertben dínárban kell fizetni a belépőt, amihez euró beváltásával juthatunk hozzá. Eurót a bankban váltanak, forintot csak nem hivatalosan lehet váltani. A megfelelő ember felől az üzletsoron kell kérdezősködni.
Palics után, ha még marad idő és kedv, ellátogathatunk a közeli Szabadkára is.