Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
A saját fajtámat szolgálom, ha ez valakinek nem tetszik, sajnálom
– mondja Jakab István, a Magosz elnöke, fideszes országgyűlési képviselő

Kevés búza termett, drágul a kenyér, drágul az élelmiszer. A gazdák bevétele jól alakul, hiszen a búza tonnánkénti ára lassan eléri a negyvenezer forintos álomhatárt. Elégedettek?

- A magyar termelők elégedettsége nem a kenyér áremelésével jön meg.
A drágulás alapvető oka nem a mezőgazdaságban keresendő. Az energiaárak, a fuvarköltségek és természetesen a mezőgazdasági termelés árai miatt emelkedik a kenyér ára. Az egész Európai Unióban Magyarországon legkevesebb a mezőgazdasági vállalkozók támogatása, illetve a gabona is nálunk a legolcsóbb. Sajátosság, hogy a bioüzemanyagok előtérbe kerülésével a gabonapiaci termékek ára elkezdett felfelé kúszni. Az Egyesült Államok háromszázmillió tonna gabonát állít elő évente, ennek több mint felét már leköti a bioetanol üzemanyag- és energia-előállítás. A búza termésátlaga jó egy tonnával kevesebb, mint a tavalyi évben, nyilván ez kihat nemcsak a kenyér, hanem később a hús árára is, hiszen drága takarmányból nem lehet olcsó disznót nevelni. Jövőre az Európai Unió kénytelen lesz szembenézni azzal a tendenciával, ami nálunk az elmúlt tizenöt évet a húsiparban jellemezte. Pontosabban a válság a húsipari termékek előállítási költségeit fogja érinteni, mert gabonakrach jelenik meg a piacokon.
Ha már az uniónál tartunk, szigorú piacra termelés vagy támogatás alapú vidékpolitika jellemzi a következő időszakot a mezőgazdaságban? Itthon mintha a támogatás megszerzésére törekednének a gazdák, akár a termelés rovására is.
- Az unióban kétségkívül a támogatások versenye folyik. A vidékfejlesztés politikája a helyben megmaradó erőforrások létrehozására irányul, ami a jövőben még erőteljesebben jelenik majd meg. Ugyanakkor kénytelen-kelletlen a piac rideg törvényei fognak érvényesülni a mezőgazdaságban is. Ezért mondjuk folyamatosan, hogy tragédia a magyar kormány vidékfejlesztési politikája, amelyet az unió nem fogadott el, illetve átdolgozásra visszaküldött. Koncepciótlan, átgondolatlan és végrehajthatatlan, amit a kormány vidékfejlesztés címszó alatt benyújtott. Ezen a téren sürgős változásokra, egyeztetésekre, szigorú szakmai koncepciókra van szükség. Ismétlem, a magyar gazdák a támogatások területén a legkevesebbet kapják, ez a nemzetgazdaságra is kihatással van, ami a piac törvényei szerint kiszolgáltatottá teszi a magyar gazdákat. Egyenlő esélyeket, egyenlő támogatási rendszert kell bevezetni az unión belül.
Torgyán doktor óta senki nem tudta megszólítani egységesen a magyar gazdatársadalmat. Szétszabdalt, nagy- és kisgazdákra osztódott a mezőgazdaságból élők társadalma. Miért? A politika a hibás, vagy a korszak lett más?
- Szétszakadva ugyan nincs, de jelentős érdeksérelmek mentén megosztott a hazai gazdatársadalom. Torgyán József egy más időszakban tevékenykedett, ne felejtsük el, nem voltunk az Európai Unió tagja, más gazdasági korban, más politikai időszakban állt a vidék élére. Nem szerencsés összehasonlítani a két korszakot, ma, ismétlem, jelentős érdeksérelmek osztják meg a gazdatársadalmat.
A Fidesz népszavazási kezdeményezései között az egyik kérdés a termőföldeladásról szól. A párton belüli vélemények szerint ezzel a kérdéssel - szemben például a vizitdíjjal - nehéz mozgósítani a tömegeket, mégis kitartanak a kérdés mellett. Igazuk van a kritikusoknak?
- Számomra nem kérdés, hogy népszavazást kell tartani a termőföldeladások kapcsán, hiszen a rendszerváltás egyik neuralgikus pontjáról szól a népszavazási kezdeményezés. Ebben a kérdésben azonban az érzelmeknek nincs helye. Kizárólag szakmai alapon lehet a kérdést megközelíteni, minden más csak fölösleges érzelmi, indulati feszültségeket gerjeszt.
A kérdésnek azért van a helye a Fidesz által beterjesztett kérdések között, mert a magyar vidék sorsáról, jövőjéről szól, hiszen a birtokviszonyok meghatározzák a magyar vidék jövőjét. A párton belül lehet, hogy vannak olyan egyéni vélemények, amelyek szembeszállnak a Magosz által képviselt vidékfejlesztési koncepcióval, de a frakció és a párt nagy része egyetért elképzeléseinkkel. Ismétlem, nem lehet érzelmi, indulati alapon a jövő Magyarországát megalkotni, hideg szakmai érvekre és tervezésre van szükség. A Magosz, és én magam is ezt képviselem úgy, hogy közben nem tagadom meg azt a közeget, ahová születtem, amit magamba szívtam. A saját fajtámat szolgálom, ha ez valakinek nem tetszik, sajnálom.