Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Forró hangulat Európában
Titkosított meteorológiai előrejelzések

Nehéz napok vagy inkább hetek előtt áll Románia, ahol a júniusi hőhullám eddig legalább harminc halálos áldozatot követelt. A hőhullám nemcsak az eddig is forró nyarairól ismert déli megyékben döntögetett rekordokat, hanem az ország leghidegebb részének számító székelyföldi megyékben is, ahol most szintén 30 fok fölé emelkedett a hőmérő higanyszála. Az előrejelzések szerint a most érkező újabb hőhullám hetekig fog tartani, aminek következtében Bukarestben és környékén a hőmérséklet tartósan 40 fok körül alakul majd.

A román Guradianul című napilap szerint a pánik elkerülése érdekében a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) megtiltotta a Nemzeti Meteorológiai Szolgálatnak (AMN) a részletes prognózisok közlését július és augusztus hónapban. A lap szerint az SRI szeretné elkerülni, hogy a lakosság tudomására jusson, milyen hőhullám vár az országra az elkövetkezendő másfél hónapban. Bár a hírszerző szolgálat tagadta, hogy megtiltotta volna az előrejelzések közlését, azok valóban okot adnak a pánikra. Az AMN adatai szerint ugyanis Románia az elmúlt száz év legnagyobb szárazsága előtt áll, a legmagasabb nappali hőmérséklet számos esetben elérheti a 44,5 Celsius-fokot, de az éjszakai hőmérséklet is meghaladja majd a 20 fokot.
Az AMN becslése szerint Bukarestben és a nagyvárosokban az aszfalt közelében a hőmérséklet elérheti az 50 fokot is, ami a légszennyezéssel együtt gyilkossá teszi a városok atmoszféráját. Az újabb hőhullám következtében korlátozták a kamionok forgalmát, illetve helyenként 20-30 km/h-ra csökkentették a vonatok sebességét a kisiklások elkerülése érdekében.
A hatalmas hőséget követően szeptemberre az eddigi legsúlyosabb aszályt jósolják a meteorológusok Romániában. Ion Sandu, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője katasztrofálisnak nevezte az őszre várható szárazságot, mivel az elmúlt év szeptembere és idén március között esett csapadékmennyiség hosszú idő óta a legkevesebb volt az országban. A felmérések szerint a gabona háromnegyed része ment tönkre. A gazdák többségének nincs biztosítása ilyen esetekre, az állam által nyújtott támogatás pedig nem fedezi a rendkívüli hőség okozta kárt.
Bár az eddigi hőhullám Romániát sújtotta legjobban, a hatalmas hőségnek voltak áldozatai Görögországban, Törökországban, Horvátországban, Olaszországban, Boszniában és Albániában is. Görögországban az idei június volt eddig a legmelegebb, a hőmérő higanyszála Athénban és az ország központi részein is tartósan 40 fok fölé emelkedett; a légkondicionáló készülékek intenzív használata miatt az áramfogyasztás is rekordokat döntött. Ezt azonban a túlterhelt hálózat sok esetben nem bírta kiszolgálni, így Athénban és környékén több áramszünetre is sor került.
Ez a szcenárió már a jövőt sejteti, az elkövetkező évtizedekben ugyanis Európa-szerte egyre forróbb nyarakra kell számítani, a Földközi-tenger térségében ugyanis 4-7 fokkal emelkedik majd a legmagasabb hőmérséklet. Az elektromos hálózatok pedig egész Európában nehezen bírják (majd) azt a többletterhelést, amit a forró nyarak során folyamatosan üzemelő légkondicionáló berendezések jelentenek.
A hatalmas hőség következtében Görögországban számos helyen erdőtüzek keletkeztek, Athént pernye és hamu árasztotta el - a helyi lakosok szerint a jelenség Pompei utolsó napjaira emlékeztetett.
A görög Szkiatosz szigetről a múlt héten turisták százait kellett kimenekíteni a gyorsan terjedő erdőtüzek miatt. A turistáknak számos esetben az éjszaka közepén kellett elhagyniuk szállodájukat, és a tengerpartra rohanni, hogy megmeneküljenek a tűz elől, amely elérte a plázs szélét is, elégetve a kint hagyott napozóágyakat. A turisták beszámolója szerint az erdőtűz óránként 500 métert tett meg.
Ugyancsak forró napok várnak Szerbiára, ahol ugyan nem rendeltek el hőségriadót, a hőmérséklet azonban folyamatosan 40 fok fölött lesz. Bár a balkáni ország gyakran lát meleg napokat, ez a hőhullám még errefelé is ritkaságnak számít. A hőmérséklet várhatóan a jövő hét elejéig fog emelkedni, majd a nyári záporok hozhatnak némi enyhülést 33-35 fokosra hűtve a levegőt.