Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Exfideszes lapot vásárolt az Index tulajdonosa
Orbán-ellenes jobboldali médiabirodalom?

Az Index, a Napi Gazdaság és a Portfolio.hu mellett újabb taggal bővült Nobilis Kristóf milliárdos üzletember médiabirodalma, miután egyik cégén keresztül megvásárolta az Utolsó Figyelmeztetés című, egykori Fidesz-közeli újság kiadói jogát. A tranzakció mögött nem áll politikai megfontolás - állítják Nobilis környezetéből. Az üzletembert korábban azzal vádolta a Magyar Nemzet, hogy Schmidt Máriával együtt részt vesz egy Orbán-ellenes politikai erő szervezésében.


Nobilis Kristóf

„Legutóbbi két lapszámunk már az új tulajdonos időszakában készült, ám szerkesztési kérdésekbe egyáltalán nem szóltak bele” - tájékoztatta a Heteket Ablonczy Bálint, az Utolsó Figyelmeztetés (UFI) főszerkesztője. Az Ablonczy által is réteglapnak minősített havi magazin - „a polgári underground” lapja - eredetileg a Fidelitas (a Fidesz ifjúsági szervezete) hírleveléből nőtte ki magát. Az UFI az elmúlt években főleg kormányellenes óriásplakátjai révén kerülhetett a szélesebb közönség figyelmébe. Az elmúlt években eltávolodott a Fidesztől, majd az idén pénzügyi problémák miatt szüneteltették a lap kiadását.
A vásárlás révén a Verba Volant Kft. helyett immár a Szindbád Szindikátus Kft. adja ki a lapot. A cég 3 millió forintos törzstőkéjéből 2,25 millió a Nobilis Kristóf médiabirodalmába tartozó Közép-európai Média és Kiadó Zrt.-é, míg a két kisebbségi tulajdonos Ablonczy Bálint, valamint a vezető szerkesztő, korábban a Fidelitas alelnökeként is tevékenykedő Balogh Ákos Gergely. Arra a kérdésre, hogy vajon mi szüksége lehet az UFI-ra a milliós napi látogatottságú Index.hu-t, a Napi Gazdaságot és a Portfolio.hu-t is birtokló, az ország 28. leggazdagabb emberének tartott Nobilis Kristófnak, Ablonczy nem tudott választ adni. Azt azonban elmondta: az új tulajdonos tisztában volt az UFI múltjával és politikai irányultságával, és „értéknek tartja mindazt, amit eddig csináltunk, értéknek tartja az alkotó gárdát, és továbbra is számít rá”. Ablonczy ugyanakkor elismerte, „nem az UFI fogja a nagy bevételt termelni a Közép-európai Média Zrt.-nek”.

Vaszily Miklós, a Közép-európai Média Zrt. vezérigazgatója némiképp eltérő elképzeléseket vázolt megkeresésünkre: szeptembertől jelentős változáson fog átesni a lap, a jelenleginél sokkal inkább fókuszálnak az internetes megjelenésre, az elérni kívánt 18-49 év közötti értelmiségi rétegre.
Vaszily szerint az új tulajdonos nem politikai, hanem üzleti megfontolásból vásárolta meg az UFI kiadói jogait, és mint mondta, számára új információ, hogy az UFI-t jelenleg is Fidesz-közeli lapként tartják számon a közéletben.
Az „új gazda”, a jogász végzettségű Nobilis Kristóf a nyolcvanas évek elejétől a bankszektorban dolgozott, majd a rendszerváltás után értékpapír-kereskedelemmel alapozta meg üzleti karrierjét. Cégei többek között ingatlanfejlesztéssel és -kereskedelemmel, légi szállítással és járműkölcsönzéssel, illetve borászattal foglalkoznak. Egy korábbi interjúban azt nyilatkozta, médiavállalkozásaiban is a pénzügyi siker motiválja.
A Manager Magazin portréja szerint a nyilvánosságot feltűnően kerülő Nobilis politikai elkötelezettsége egyértelműen jobboldali, ugyanakkor üzleti partnerei és baráti társaságának tagjai között baloldali, illetve liberális nézeteket valló személyek is megtalálhatóak.
Nobilis neve felmerült a Magyar Nemzetben januárban megjelent, Schmidt Máriát, a Terror Háza igazgatóját támadó cikkben is mint Schmidt egyik potenciális szövetségese abban a társaságban, amely - a lap szerint - Orbán Viktor riválisa lehet a jobboldalon.