Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Nem lesz elitklub a Balatonból
Interjú Bóka Istvánnal, az Év Polgármesterével

Aki régen járt Balatonfüreden, valószínűleg meglepődik a belvárost, a Balaton-parti sétányt látva, hiszen nyoma sincs a bódésornak, omladozó külsejű, egykori patinás épületeknek. Bóka István, a város első embere - aki a közönségszavazatok révén az Év Polgármestere lett - uniós és hazai pályázati pénzekből felújíttatta a reformkori városrészt, megújultak a középületek, terek, szállodák, az egykori bádogsor helyén pedig igényes üzletsor és szálloda kapott helyet.


Fotók: Vörös Szilárd

Az ön nevéhez kötődik a város rendbetétele, a Balatonfüred arculatát leginkább meghatározó épületek, városrészek felújítása. Elődeit nem zavarta az elhanyagolt környezet?
- Ahogy szokás mondani, jókor jó helyen kell lenni. Az elődeim nagyon sokat dolgoztak, de olyan nem látványos munkákat végeztek, mint például a fejlesztések jogi hátterének előkészítése vagy a csatornahálózat kiépítése. Én kerültem abba a szerencsés helyzetbe, hogy az előkészítő munkák után elindulhattak a látványos műveletek. Ennek talán a legjobb példája a város határán található Görögfalu, amely a rendkívül gubancos jogi ügyek miatt hosszú éveken keresztül elhanyagoltan árválkodott, mindezek kibogozása éppen az én polgármesterségem kezdetére fejeződött be. Időközben egy aquapark is odatelepült.
Balatonfüred belvárosában sétálva visszaköszön a patinás „reformkori fíling”, az új építésű üzletek és szállodák sem a divatos modern stílust, hanem inkább a visszafogott ízlésességet tükrözik. Szándékosan igyekeztek megőrizni a kisvárosias jelleget?
- Nem is gondolja, hogy milyen komoly csatát kellett vívnunk a fürediekkel azokért az új épületekért, amelyeket visszafogottnak tart. A helyiek ezt is túl modernnek tartják. Sokan úgy vélik, hogy a 21. században is olyan stílusban kell építkeznünk, mint ahogyan Blaha Lujza vagy Jókai Mór építtette a villáját.
Milyen várossal lenne elégedett tíz év múlva?
- Balatonfüreden egyaránt helye van a nyüzsgő nyári életnek és a kisvárosias, konzervatívabb életformának. Vannak wellness-szállodáink, aquaparkunk, diszkóink, ugyanakkor élhető várost szeretnénk. Balatonfüred kiemelkedő nyaralóhely volt a reformkorban, hiszen Kossuth Lajostól Széchenyiig, Jókai Móron keresztül számtalan híresség itt nyaralt, pezsgő kulturális élet zajlott, és ma is kiemelkedő turisztikai célpontnak számítunk. A közép-dunántúli régióban az elsők, országos szinten pedig az ötödikek vagyunk a vendégéjszakák tekintetében. Mégis nem az úgynevezett bulizós, hanem a minőségi turizmus irányában szeretnénk elmozdulni. A nyugodtabb, családias pihenést és a kulturált, minőségi szórakozást szeretnénk Balatonfüred arculatául adni.

E tekintetben mely balatoni településekkel versenyeznek?
- Egyikkel sem. Számunkra az a fontos, hogy a vendégek a Balatont válasszák. Hogy valamennyi balatoni településnek jól menjen a sora. Ami jó Keszthelynek, az jó nekünk és jó Siófoknak is.
Többmilliárdos fejlesztések indulnak el a tó körül: jachtkikötők, ötcsillagos szállodák, golfklubok. Mennyire változik meg mindennek köszönhetően a Balaton összképe, és válik csupán egy szűkebb réteg számára elérhetővé?
- Valóban lehetnek olyan szolgáltatások, amelyek klubtagsághoz köthetők, és nem lesznek elérhetők mindenki számára, de nem lesz elitklub a Balaton. A fejlesztések hetven-nyolcvan százaléka nyitva lesz minden vendég előtt.
Az a tömegturizmus, amelyet a rendszerváltás előtt ismertünk, hosszú távon nem tartható fenn. A bódéból való árusítással, az igénytelen strandokkal, rossz minőségű szállásokkal nem lehet versenyben maradni. Egyfajta rendszerváltásra volt szükség, ma már minden település igyekszik megtalálni a saját arculatát. Minőségi fejlesztésekre van szükség, amelyekkel az egész országot szeretnénk megszólítani. Senkit sem szeretnénk kizárni.
Tehát arra készüljünk, hogy a Balaton modern, európai szintű, kulturált hely lesz?
- Igen, tíz év múlva. Megújulnak a települések, a közterek és parkok, új utak épülnek. Ebben segítséget jelentenek az uniós pályázatok. Mi az első Nemzeti Fejlesztési Tervből négyszázmillió forintot tudtunk lehívni, amire nyolc-tíz milliárdnyi magántőke mozdult meg.
Milyen irányba folytatódnak a további fejlesztések?
- Nagyon sok tervünk van. Szeretnénk megépíteni egy városelkerülő utat, és a környezetében kialakítani egy ipari zónát, de természetesen folytatódik a városrehabilitáció is. Több középület felújítása mellett megújul a Vaszary-villa, a Jókai Múzeum. Balatonfüred tovább szépül.