Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Zuschlag újratöltve
Vadászat egy bukott politikusra

Nem mond le közéleti tisztségeiről Zuschlag János.
A fiatal szocialista politikus a gyanú szerint társaival több mint 60 millió forint közpénz „eltüntetéséért” felelős. Információnk szerint az ügyben felbukkant egy titokzatos videokazetta is, amelyen állítólag Zuschlag egyik bizalmasa egy vállalkozót győzköd: „osszon vissza” a számára kijárt pályázati támogatásból.


Fotó: Somorjai László

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) a napokban elutasította a legújabb Zuschlag-ügy terheltjeinek gyanúsítás elleni panaszát - hivatalosan mindössze ennyi az új információ a Bács-Kiskun Megyei Ügyészség által folytatott nyomozással kapcsolatban. Az ügy szálai 2005-ig nyúlnak vissza: az LÜ utasítása alapján a törvényességi felügyeleti jogkörrel rendelkező ügyészségek az állami támogatást nyert civil szervezeteket vetették rutinszerű vizsgálat alá. Kiskunhalason górcső alá kerültek többek között az MSZP-hez köthető egyesületek és alapítványok is. A városban már akkoriban is szárnyra keltek olyan hírek, melyek szerint a szervezetek papírjai hiányosak, működésükben több kivetnivalót is találtak.
Zuschlag akkoriban azzal hárította el a (helyi) sajtó érdeklődését, hogy ő csak a szervezetek megalapításánál bábáskodott, működésükre már nincs befolyása. Való igaz, a szocialista politikus csak esetenként és rövid időre vállalt civil pozíciót. Ugyanakkor a helyben bejegyzett szervezetek képviselői a „rázós” kérdésekre rendre azt felelték: „erre Zuschlag úr tudna pontosan felelni”.

Hoppá, egyesület!

A megyei ügyészségen indult nyomozás jelenlegi állása szerint - mint arról az ÉS részletesen beszámolt - a szóban forgó alapítványok, egyesületek csak formailag működtek, céljuk az állami pénzek elnyerése volt. Az olyan fantáziadús nevekkel bíró szervezetek, mint például az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány, a Holnap Városért Alapítvány, az Y-Generáció Egyesület, a Biztos Pont Ifjúsági Egyesület vagy éppen a Hoppá Egyesület összességében több mint 60 millió forintot nyertek el minisztériumi és fővárosi önkormányzati pályázatokon. A meg nem valósított programokat fiktív számlákkal igazolták, a pénz pedig többnyire a gyanúsítottaknál, illetve rokonaiknál kötött ki.
Zuschlag mellett eddig gyanúsítottként hallgatták ki Krausz Csaba újbudai szocialista önkormányzati képviselőt, Marsovszky Balázst, a Fiatal Baloldal fővárosi elnökét, továbbá Katus Ferencet, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés szocialista tagját és Kullai Tamást, aki az előző ciklusban Kecskeméten volt MSZP-s önkormányzati képviselő. A gyanúsítottak közé tartozik még Őri András és Vámosi Zsolt, valamint Zuschlag volt titkára, Lados István, akit köröz az ügyészség. A gyanú szerint a terhelteknek különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalásért kell felelniük.
Zuschlag János - aki jelenleg a megyei MSZP ügyvezető elnöke, a megyei közgyűlés tagja, illetve Kiskunhalason a helyi MSZP-szervezet elnöke és önkormányzati képviselő - tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, és nem mond le tisztségeiről. Kiskunhalasi szocialisták szerint, ha most nem is, az esetleges vádemeléskor ezt mindenképpen meg kell tennie. Az ifjú politikus egyébként nem először került negatív összefüggésben az újságok címoldalára. Emlékezetes: a Terror Háza előtt a deportáltak kapcsán elsütött „vicce” miatt kénytelen volt lemondani országgyűlési mandátumáról. Nem sokkal ezt követően a gyanús, fiktív személyekkel történt pártépítése kapcsán a sajtó - országos lapok közül elsőként a Hetek - a politikus sajátos karrierjével foglalkozott.

A titokzatos videó

Elképzelhető, hogy az ügynek lesz „második felvonása” is. Egy kiskunhalasi vállalkozó ugyanis több lapot is megkeresett azzal, hogy filmre vette, amikor Zuschlag egyik bizalmasa igyekszik meggyőzni őt, „osszon vissza” az üzlettársával közösen nyert pályázati pénzből, amit ők jártak ki nekik. A felvételen - állítója forrásunk - elhangzik, hogy környékbeli gazdasági társaságok több esetben Zuschlag közreműködésével nyertek pályázati támogatásokat (az igényelt összeget gyakran mesterségesen „feltupírozták”), a pénzből előre meghatározott részt át kellett adni a segítőknek.
A történetről - nevek mellőzésével - a Halasi Tükör című városi hetilap is beszámolt, és mind fideszes, mind szocialista politikusok informálisan azt állították a lapnak, hogy nekik is felkínálták a felvételt. Sőt, egy jobboldali médiacsoport már előrehaladott tárgyalásokat folytatott a felvételről, de pénzügyi okokból nem jutottak egyezségre. A vállalkozó azt állította: a felvételekért cserében a várhatóan kirobbanó botrány miatt az ügyvédi költségekre kell neki a pénz.
Szabó Ferenc, a megyei ügyészség szóvivője nem kívánt válaszolni arra a kérdésünkre, hogy tudomásuk van-e a felvétel létezéséről. Azt az információnkat sem tudta megerősíteni, sem cáfolni, miszerint több névtelen levél is érkezett hozzájuk a gazdasági pályázatok körüli üzérkedéssel kapcsolatban. Mindenestre a helyi közvéleményben állandó vitatéma, hogy több térségbeli vállalkozás, illetve Zuschlag között sajátos üzleti kapcsolat állt-e fent, azaz a kilobbizott pályázati pénzek fejében kapott-e a politikus „juttatásokat”.