Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Nyugdíjba küldték Horn Gyulát

Három legyet ütött egy csapásra Horn Gyula születésnapi ünnepségével Gyurcsány Ferenc kormányfő: erősítette az MSZP nyugdíjas szavazóbázisát, a baloldal szemében ellenszenves lépés megtételére kényszerítette Sólyom Lászlót, és nem utolsósorban látványosan nyugdíjba küldte Horn Gyulát. Legalábbis így vélik baloldali körökben.

Első látásra úgy tűnt, szerencsétlen lépés volt Sólyom László előzetes tájékoztatása nélkül nyilvánosságra hozni Horn Gyula tervezett állami kitüntetését, mert a köztárasági elnök vétója kínos helyzetbe hozta a korábbi miniszterelnököt.
Mint ismert, a kitüntetést Gyurcsány Ferenc kezdeményezte Horn 75. születésnapja alkalmából a külügyminiszterként, majd kormányfőként játszott pozitív szerepe miatt. A kitüntetés terve azonban előbb jutott a nyilvánosság elé, mint a hír, miszerint Sólyom László köztársasági elnök Horn 1956-os tevékenysége és a forradalommal kapcsolatban tett közelmúltbeli kijelentése miatt („karhatalmistaként a bűnözőkkel szemben védte a törvényes rendet”) nem hajlandó kitüntetni Hornt. (Az Alkotmánybíróság megállapította: a köztársasági elnök jogosult ilyen döntés meghozatalára.)
Az MSZP-n belül azóta is vita zajlik, hogy mi is történt valójában. Egyes vélemények szerint tudatos akcióról van szó: Gyurcsány tisztában volt vele, hogy Sólyom elvi okokból nem lesz hajlandó kitüntetni Hornt, ám azzal, hogy Sólyom mindezt a nyilvánosság előtt volt kénytelen bejelenteni, sok baloldali szavazó szemében ellenszenvessé vált, illetve fokozta a személyével kapcsolatos eddig is meglévő ellenérzést.
Ezek után került sor Horn születésnapi partijára háromszáz meghívott - köztük Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár és Hans- Dietrich Genscher korábbi német külügyminiszter - részvételével. Az esemény egyik hozadéka - vélték forrásaink -, hogy üzentek általa a Kádár-rendszerre nosztalgiával emlékező kisemberek alkotta szavazórétegnek: számukra Horn a mai napig a baloldal egyik „ikonja”, így az ő ünneplése egyben a nevezett réteg megbecsülésének üzenetét is közvetíti.
Az „akció” harmadik eredménye pedig az volt, hogy nyilvánosan „nyugdíjazták” Hornt. Tény, hogy a korábbi miniszterelnök szó szerint ingatag fellépése, valamint a végére összefüggéstelenné vált beszéde (Gyurcsánynak kellett szelíden beléfojtania a szót, majd lekísérnie a színpadról) meggyőzhette a jelenlévőket: Horn Gyula immár végképp a múlt.