Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Megtervezett vallomás
Politikai üggyé emelték a melegjogokat

A magyar politikai életben fordulatként értékelhető, hogy a korábbi időszakoknál lényegesen nagyobb kormányzati támogatás kísérte a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivált.
A fesztiválon Szetey Gábor államtitkár bevallotta, hogy meleg.


Fotó: Somorjai László

A „coming out” az angol „to come out of the closet” (kijönni a vécéből) kifejezésből származik, és azt a folyamatot takarja, amikor valaki a környezetének bevallja, hogy homoszexuális. A közéletben ez a fogalom párosul azzal, mikor egy politikus, író vagy színész nyilvánosságra hozza, olykor látványos médiafelhajtás közepette a másságát.
Újságíró körökben már régóta köztudott volt, hogy Szetey Gábor, a MeH személyzeti ügyekért felelős államtitkára nyilvánosságra kívánja hozni homoszexualitását. Az, hogy a sajtóban nem emberi jogokkal, hanem politikával foglalkozó újságírók elemezték a témát, és az államtitkár is politikai újságíróknak és műsoroknak adott interjút, jelzi, hogy a nyilvánosságra hozatalt Szetey is tudatosan politikai üggyé kívánta emelni.
A nyilatkozatokból viszont nem derül ki, hogy miért most került sor a „coming out”-ra és a demonstratív kormányzati támogatásra, hiszen az elmúlt években semmiféle atrocitás nem érte a homoszexuálisokat, és az Országgyűlésnek benyújtott ombudsmani jelentések sem térnek ki arra, hogy a melegeket bárminemű hátrányos megkülönböztetés érné. Szetey azzal indokolta bejelentését, hogy már nem tudta elviselni, hogy sofőrje előtt is titkolóznia kellett.
Bár a bejelentésnél jelen volt Kóka János gazdasági, Fodor Gábor környezetvédelmi és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, liberális forrásokból úgy értesültünk, hogy ez nem egy különleges, párton belüli szervezés eredménye volt. Az említett politikusok spontán, meggyőződésből döntöttek úgy, hogy részt kívánnak venni a fesztivál megnyitóján. Liberális körökben evidenciának tartják, hogy ezzel lehetőségük lesz arra, hogy az erősen megosztó kérdéssel megkülönböztessék magukat a többi párttól.
Az SZDSZ-ben egyébként gyávának értékelik a szocialistákat (baloldali politikus nem volt jelen a bejelentésnél), mert szerintük az MSZP új imidzsébe beleférne bátran felvállalni - fogalmazott lapunknak egy liberális háttérember - „a haladó és progresszív, a melegjogokért küzdő európai baloldalai hagyományokat, hiszen ezt a katolikus Spanyolországban is felvállalta a Zapatero vezette baloldal”.
Az általunk megkérdezett szocialista politikusok nem tartották lényeges kérdésnek a „coming out”-ot, szerintük csak azért szólt ekkorát, mert kitört a politikai uborkaszezon, és a sajtónak alig akadt más témája. Véleményük szerint néhány nap alatt lecseng az ügy, hiszen a „nép úgyis a nyaralással van elfoglalva”.
Egyébiránt MSZP-s körökben tartja magát az a nézet, hogy mind Szetey „coming out”-jára, mind Horn nagy sajtóvisszhangot keltő tervezett kitüntetésére két okból került sor. Egyrészt túl jól állt a Fidesz az ingatlanadót feszegető és a „győzedelmes népszavazással” kapcsolatos kommunikációja, ezért a kormányzati kommunikációnak be kellett dobni elterelő témákat. Másrészt mindkét ügyet egyfajta imázskampánynak (amit persze a belső kritikusok csapnivalónak minősítenek) is szánják, hiszen Horn Gyula „megvédésével” a törzsbázisnak üzennek, miszerint „fontos számunkra a kisember”. A melegjogokkal pedig - mint hangzik az érvelés: - „az európai, progresszív és haladó baloldali hagyományokhoz zárkózunk fel”.
Az imázskampányt bírálók szerint ebben a politikai helyzetben felesleges ilyen kis társadalmi csoportot érintő, amúgy vitatott kérdéseket elővenni.
A Fidesz - talán átlátva a szituációt - mindkét ügyben visszafogottan nyilvánult meg: Pokorni Zoltán, a párt alelnöke figyelemelterelésnek minősítette a kitüntetése körüli hercehurcát, míg Navracsics Tibor frakcióvezető magánügynek tekintette a szexuális orientációval kapcsolatos kérdéseket.
A parlamenti pártok közül legélesebben a KDNP reagált, de elsősorban nem az államtitkár bevallásával, hanem a felvonulással, illetve a liberálisok reakcióival foglalkozott. Semjén Zsolt pártelnök szerint „gyakorlati politikájával az SZDSZ elveszítette a választók bizalmát, ismét azzal próbálkozik, hogy a valós problémákról elterelje a figyelmet, és szimbolikus terepre vigye a közbeszédet”.
A politikus felszólította az SZDSZ elnökét, hogy tartsa tiszteletben az Alkotmánybíróság határozatait, és ne lázítson az alkotmányos rend ellen, mert alkotmánybírósági állásfoglalással is megerősített, természetjogi alapokon nyugvó szabály, hogy házasság egy férfi és egy nő között köthető, továbbá jogrendünk tiltja, hogy homoszexuális párok gyermeket fogadjanak örökbe. „A KDNP az emberek szexuális irányultságát magánügynek tekinti, amibe se az állam, se a politika ne szóljon bele” - fogalmazott Semjén Zsolt.
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ - a KDNP ifjúsági társszervezete) felkért mindenkit, aki „elutasítja az efféle parádék megrendezését, hogy a következő egy évben ne vásárolják azon cégek termékeit, akik támogatták az idei melegparádét.” Az IKSZ sajnálja, hogy divattá vált érzelemdús jelenetek közepette beismerni a homoszexuális irányultságot, sokszor jelennek meg „megélhetési médiamelegek”.
A felvonulás helyszínén tüntető agresszív, szélsőjobboldali aktivisták vegytiszta és visszataszító hungarista és náci megoldást javasoltak, miszerint a homoszexuálisokat (és a zsidókat) a Dunába kellene lőni. A melegfelvonulást követően több homoszexuálist is megvertek Budapesten, az atrocitásokat mindegyik parlamenti párt joggal elítélte. Bár egyedüliként a KDNP azt is hozzátette, hogy a fesztivál maga is provokáció volt, amit ugyancsak el kell ítélni.