Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Milliárdokat a népért
Gigi Becali, a birkapásztorból lett mágnás, politikus

Én gyakorlati filozófus vagyok! - ezzel a felkiáltással lépett be a román politikai életbe a 2004-es parlamenti választásokon George „Gigi” Becali, az egyszerű pásztorból lett mágnás és futballklub-tulajdonos, a román bulvársajtó kedvence.

Ha már politika, akkor legyen a legmagasabb poszt: Becali nyilvánvalóvá tette, hogy államelnöki álmokat dédelget. Ennek eléréséhez első lépésben átvette Viorel Lis, bukaresti főpolgármester Új Generáció nevű pártkezdeményét, majd rögtön bejelentette: akár hatmillió dollárt is hajlandó elkölteni a jövőben a választásokon, hogy elérje a parlamenti küszöb átlépéséhez szükséges 5 százalékot. Majd - a román politikai élet legnagyobb meglepetésére - Dan Pavel ismert politológus az abszolút amatőr államelnökjelölt mentorául szegődött. A politológus komoly hatással volt Becalira: híres faragatlansága, kendőzetlen szókimondása ugyan semmit nem csökkent, de elkezdett komolyan érdeklődni a filozófia iránt, és vaskos káromkodásaiban idézi is téziseit.
A minimális iskolai végzettséggel rendelkező elnökjelölt mindenki nagy derültségére olyan nyilatkozatokat tett: miszerint ő már születésétől fogva érezte magában mindazt, amit a politológustól tanult, csak eddig nem tudta szavakba önteni.
„Amikor megtudtam, hogy a filozófia szó a bölcsesség szeretetét jelenti, rájöttem, hogy én vagyok a gyakorlati filozófus, a többiek az elméletiek, tulajdonképpen csak filozófiaolvasók. Engem azért szült az anyám, hogy szeressem a bölcsességet” - mondta egy gyűlésen az őt követő újságíróknak. Becali pártjának politikai irányultságát is gyorsan meghatározta, mikor kijelentette: a PNG kereszténydemokrata-népi, jobb-balközép párt, később középbaloldalira finomította a meghatározást. Ugyanakkor tény, hogy a PNG „Mindent a hazáért!” szlogenje bizonyíthatóan vasgárdista eredetű, és hogy retorikájában rendre megjelennek a rasszista elemek.
Bár első számú riválisával, Corneliu Vadim Tudor nagy-romániás (PRM) pártvezérrel tiszta szívből gyűlölik egymást, mégis nagy egyetértésben sértegetik a kisebbségeket - érdekes, hogy míg Vadim főleg a magyarokra, Becali leginkább a romákra és a melegekre „specializálódott”. A közelmúltban szervezett bukaresti melegfelvonuláskor Becali a különféle tárgyakat hajigáló, szélsőjobbos ellentüntetők közt volt, és felajánlotta, hogy ötmillió dollárt adományoz a romániai homoszexualitás felszámolására. Ám az ilyen és ehhez hasonló kijelentései mit sem ártanak neki: egy 2006-os felmérés szerint Becali népszerűbb, mint Călin-Popescu Tăriceanu kormányfő.
Ez az eredmény egyébként nem meglepő: úgy tűnik, a románok jobban szeretik a nagyszájú, harcias, populista politikusokat a hatékony technokratáknál - példa erre a botrányos kijelentéseiről híres Traian Băsescu államelnök töretlen népszerűsége.
A politikailag üldözött parasztcsaládból származó Gigi Becali vagyonát egy telekügylettel alapozta meg: egy Bukaresttől 15 kilométerre lévő 21 hektáros földterületért cserébe a román Védelmi Minisztériumtól 20 hektárt kapott a főváros északi részén - egy băneasa-piperai telket, amely jelenleg Bukarest egyik legdinamikusabban fejlődő lakónegyedében van, és háromszor annyit ér, mint az, amit cserébe adott. A kilencvenes évek végén a Steaua focicsapat részvényese lett, majd fokozatosan felvásárolta a részvényeket, és mára a csapat többségi tulajdonosa lett. Becali két kézzel szórta a pénzt: a 2005-ös árvizek után négymillió dollárból építtetett újjá egy falut, focistáit pedig királyi prémiumokban részesíti. Sok fiatal ennek dacára - vagy épp emiatt - példaképének tekinti Gigi Becalit: ő a nép egyszerű fia, aki saját ereje (és nem utolsósorban szerencséje) révén felküzdötte magát a kiváltságosok közé.