Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Mélyrepülés
Nagy Zsolt, a hazaárulással vádolt volt román miniszter

Sok erdélyi magyart jobban érdekel, mi történik Budapesten, mint Bukarestben, pedig a román belpolitika történései igen sok nem várt fordulatot hoztak manapság. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindennapjaira különösen igaz ez: egyik miniszterét korrupció gyanúja miatt felfüggesztette a megerősödve visszatért elnök, ráadásul erősen inog a kisebbségben lévő kormánykoalíció, amelynek az RMDSZ is tagja, és félő, hogy egy előrehozott választáson már nem kerülne be a parlamentbe a magyar párt.

Romániában szinte a 2004-es választások óta birkózik egymással az azon még szövetségesként induló államfő és pártja (Demokrata Párt), valamint az általa kinevezett kormányfő, Călin-Popescu Tăriceanu és a Nemzeti Liberális Párt. Mivel a kormánynak nem volt elegendő többsége, már 2005-ben felmerült, hogy előrehozott választásokat kellene tartani (a következő választás hivatalosan 2008 őszén lenne). Traian Băsescu államfő (lenti képünkön) azóta igyekszik a korai választást elérni abban a reményben, hogy - bizonyos választójogi változtatások segítségével - megerősödve, immár koalíciós partnerek nélkül alakíthatna kormányt.

Băsescu és Tăriceanu eközben folyamatosan korrupcióval és visszaélésekkel vádolják egymást. Az államelnök tavaly ősszel indított komoly offenzívát, amelynek nyomán a Konzervatív Párt egyik miniszterét korrupcióval vádolták meg, és vele együtt az RMDSZ informatikai miniszterével szemben is hasonló vádakat fogalmaztak meg. Ezek szerint a politikus, Nagy Zsolt, bizalmas információkat juttatott el egy nemzetközi tanácsadó cégnek, amelyik így jogosulatlan előnyhöz jutott a romániai privatizációban.
Az időközben menesztett Nagy Zsolt ellen kémkedés és hazaárulás miatt tavaly év végén kezdeményezett eljárás megindítása több mint három hónapig húzódott, és végül - bár konkrét bizonyítékkal nem állt elő az ügyészség - az államfő márciusban elrendelte a vizsgálatot. Nagy Zsolt azt állította lapunknak, hogy a támadás mögött Traian Băsescu román államfő áll, célja pedig egyszerű: „az RMDSZ-t akarja megfogni” rajta keresztül. A volt miniszter szerint a román ügyészség bizonyítékok hiányában nem javasolta az eljárás megindítását, Băsescu mégis zöld utat adott a megszégyenítésének. Árulkodónak tartja a vád tényét is, ami kezdetben kémkedésről és hazaárulásról szólt, míg az eljárás elindulásakor már bűnszövetkezet morális támogatására módosult.
Az RMDSZ politikusai szerint az időzítés is mutatja, hogy az elnök bosszút esküdött a magyar szövetség ellen. Akkor indította az államfő az ügyészeket, amikor a kormány elhalasztotta a május 13-ára tervezett európai parlamenti választásokat. A felfüggesztés még beszédesebb: azután függesztette fel a minisztert, miután az RMDSZ-t hasztalan zsarolta, hogy lépjen ki a kormányból, és a párt elutasította a kormány elleni bizalmatlansági indítványt.
Az RMDSZ-t azonban nem csak a gyanús ügyek miatt érik támadások - mondja Kelemen Zoltán politikai elemző lapunknak. - A román pártoknak egyszerűen elegük van abból, hogy a magyar párt tizenkét éve áll a hatalom közelében, és mindig velük kell alkudozni a kormányalakításkor. Az RMDSZ 1996 és 2000 között tagja volt a Victor Ciorbea által vezetett koalíciónak, 2000 és 2004 között pedig kívülről támogatta a Nastase-kormányt.