Vissza a tartalomjegyzékhez


Merre tart a szélsőjobb?

A MIÉP mögött keletkezett űr betöltésén és a háromszázezresre becsült szavazóbázis megnyerésén több, magát „nemzeti radikális szervezetként” meghatározó párt, mozgalom, rádió és újság is munkálkodik. Olykor a MIÉP-nél is „durvább” retorikát használva.


Fotó: Járdány Bence

„Örökösök” többek között a Kovács Dávid, Balczó Zoltán-vezette Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Toroczkai László nevével fémjelzett Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Schuster Lóránt-féle Nemzeti Front, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, az ifjabb Hegedűs Lóránt által alapított HAMASZ, a kurucinfo, a barikád.hu és a Hunhír nevű portálok, illetve a Szentkorona Rádió. Mint autentikus forrásból megtudtuk, a fenti szervezetek politikai felfogása csak részletkérdésekben tér el egymástól, alapvetően azonos nézeteket vallanak, általában megjelennek és szerepet is vállalnak egymás rendezvényein. Közös jellemzőjük továbbá, hogy a MIÉP-et „nyugdíjasok gyülekezőhelyének” tartják, és élesen bírálják Csurka Istvánt.
Mint egyik elemzőjük írja: „A zászlóshajó immáron tehát az ifjúság, amely a jelek szerint egyre komolyabb szívóerőt mutat a MIÉP tenni vágyó tagjai felé is. Az őszödi beszéd után újjászületett radikalizmus pedig azt sejteti, hogy az egykori Harmadik Útnál jóval nagyobb jövő áll előttük. (…) Miközben a Jobbik és a HVIM által közösen szervezett budapesti Trianon-megemlékezésen idén felszólalt a MÖM tiszteletbeli elnöke, Kovács Géza is, Debrecenben a fideszes országgyűlési képviselő Wittner Mária és Vona Gábor emlékezett közösen a 87 évvel ezelőtti diktátumra. A radikális jobboldal kapcsolatrendszere tehát egyre inkább szélesedik és erősödik, amelyre mindenképpen szükség lesz a legközelebbi választásokon.” (Sz. F.)