Vissza a tartalomjegyzékhez


RECEPT: Salátaöntet-arzenál

Friss, ropogós zöldségek néhány kanál öntetben megforgatva, és máris kész van az ízletes nyári köret. Ha önmagában fogyasztjuk, akár reszelt sajttal, sült csirkemellkockákkal vagy olajos magvakkal megszórva az igazi. A következő önteteknél csak a hozzávalók különböznek, az elkészítési mód azonos: a hozzávalókat alaposan összekeverjük, és minimum 1 órára behűtjük.

Vinaigrette: 2 kiskanál (kk) dijoni mustár, 6 evőkanál (ek) olívaolaj, őrölt bors, 1 kk cukor,1 ek borecet, csipet só
Joghurtos-tejfölös öntet: 6 ek joghurt, 6 ek tejföl, 3 ek olívaolaj, 1 kk magvas mustár, 1 gerezd zúzott fokhagyma, csipet cukor, csipet só
Rokfortos: ugyanaz, mint az előző, csak mustár helyet 5 dkg reszelt márványsajtot adunk az öntethez
Tormás öntet: 4 ek olívaolaj, 1 ek reszelt torma, 1 egész citrom leve, 6 ek tejszín, csipet cukor, csipet só
Zöldfűszeres öntet: 2 dl natúr joghurt, apróra vágott zöldfűszerek (1/2 csokor friss petrezselyem, 1/2 cs. kapor, 1/2 cs. snidling), 2 ek citromlé, 2 ek olívaolaj, só
Túrós öntet: 2 dl tejföl, 1 dl natúr joghurt, 10 dkg túró, 1 csomag felaprított újhagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors ízlés szerint
Tojásos öntet: 2 db főtt tojássárgája összetörve, 2 ek olívaolaj, 1 kk mustár, bazsalikom apróra vágva, 1 ek balzsamecet, só, őrölt bors (E. K.)