Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács András, Párizs
Erősödik a terrorveszély Franciaországban is

A terroristaelhárító szervek Franciaországban is folyamatos versenyfutásban vannak az egyre erősödő dzsihádista csoportokkal. A terrorelhárítás szerint ugyanis az algériai al-Kaida-sejtek erősödése egyre nagyobb fenyegetést jelent Franciaország területén belül is, emellett egy, az al-Kaida európai szárnyához tartozó iszlamista honlapon „véres dzsihádot” hirdettek meg Franciaország ellen, amiért „cionista” elnök került az ország élére két hónappal ezelőtt.

A francia terrorelhárítás számos sikert ért el a közelmúltban: 2006-ban háromszáztizenhét terroristagyanús személyt tartóztattak le, tizenhét iszlám aktivistát utasítottak ki az országból, köztük négy imámot. A tavalyi év egyik legnagyobb fogása Safé Bourada lebuktatása volt. Bourada még 1995-ben öt merényletet hajtott végre, amiért hét év börtönre ítélték. Szabadulása után megpróbálta aktivizálni a börtönben toborzott terrorista sejtet, a terrorelhárító szervek azonban elegendő bizonyíték beszerzése után újra bebörtönözték.
A Nouvel Observateur című hetilap információi szerint a Toulouse-hoz közeli Artigat-ban egy szíriai születésű férfi olyan dzsihádista csoportot hozott létre, amelynek tagjai iraki és franciaországi bevetésekre készültek. Olivier Corel dzsihádista sejtje egy névtelen üzenet révén került a terrorelhárítás látóterébe.
A tuniszi francia nagykövetségre 2005-ben eljuttatott üzenet arra figyelmeztetett, hogy egy fiatal toulouse-i férfi, Sabri Essid merényletet készít elő a város egyik bevásárlóközpontja, illetve a lyoni amerikai konzulátus ellen. A terrorelhárítás figyelni kezdte Essidet, és ennek során egy reiszlamizált algériai, marokkói és tunéziai fiatalokból álló csoportra bukkant, akik ugyanazt a mecsetet látogatták, és kapcsolatban álltak a szalafista Corellel. A csoport tagjai közül 2003 óta közel hatvanan mentek el Irakba harcolni, közülük több mint tízen meghaltak, legalább ketten öngyilkos merényletet követtek el, a többiek visszatértek Franciaországba. Ma közel harmincan ülnek közülük különböző francia börtönökben. 2006 végén Olivier Corelt is letartóztatták terrorista szervezkedés vádjával.
A francia terrorelhárító szervek szerint emellett legalább ekkora kárt tudnak okozni azok a magányos dzsihádisták, akik nem járnak mecsetbe, és nem hordanak két-három hónapos szakállat, mert könnyebben kieshetnek a titkosszolgálatok látóteréből. Új jelenség továbbá, hogy ezek között az elszigetelt dzsihádisták között egyre több a magasan képzett, elit egyetemek diplomájával rendelkező személy.
A terrorveszély azonban megerősödött az új elnök, Nicolas Sarkozy beiktatását követően, miután az Abu Hafsz al-Maszri brigádjai - amely az al-Kaida európai szárnyaként aposztrofálja magját - „véres dzsihádot” hirdetett meg a „cionista keresztes vitéz” francia elnökkel szemben. A terrorszervezet magára vállalta a felelősséget a 2004-es madridi és a 2005-ös londoni merényletekért is, ugyanakkor több terrorizmus-szakértő is kétségbe vonta ennek hitelességét.