Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
A roswelli titok
Hatvan éve megoldatlan

Egy város, amelynek a neve eggyé vált a huszadik századi ufókultusszal. Voltak sokkal látványosabb észlelések, titokzatosabb történetek, az Új-mexikó állambeli Roswellben lezuhant azonosítatlan repülő tárgy mégis hatvan éve a „Szent Grál” a népszerű városi legenda hívei számára, akik közt Jimmy Carter amerikai elnöktől kezdve Bernard Norlainig, a francia légierő tábornokáig számos vezető politikus is megtalálható. A repülő csészealjakról készült alkotások külön fejezet a filmipar történetében (a hírek szerint Indiana Jones is ufókat fog üldözni a sorozat jövőre vászonra kerülő befejező részében), de a rejtélyes jelenségek a filozófusokat és teológusokat is magyarázatokra sarkallták arról: vannak-e, és ha igen, kik a Földet megfigyelés alatt tartó titokzatos látogatók?

Az ufófőváros, Roswell nagyszabású ünnepségekkel készül a hatvanadik évfordulóra. A július 5-én kezdődő négynapos rendezvényre 50 ezer látogatót várnak. Az új-mexikói városkában minden az idegenek körül forog: ufómúzeum és könyvtár mellett még a bankok is a zöld lények képeivel hirdetik magukat.
Roswellt egy 1947 nyarán történt légiszerencsétlenség indította el a világhír felé. A korabeli sajtóban megjelent beszámolók szerint egy azonosítatlan repülő tárgy zuhant le a város külső részén. Július 8-án a roswelli légitámaszpont bejelentette, hogy ez egy ufó (azonosítatlan repülő tárgy) volt, és négy ismeretlen testet találtak a becsapódás helyén. A következő napon az amerikai légierő szóvivője hivatalosan cáfolta, hogy ufóról van szó, a magyarázat szerint egy meteorológiai léggömb darabjait találták meg Roswellben. Azóta a város - az 51-es körzettel együtt (ahol állítólag a szerencsétlenül járt földönkívüliek testét őrzik) - a földönkívüli összeesküvés-elméletek Mekkája lett. A lezuhant csészealjból származó bizonyítékokat és a leletekből származó különleges technikai tudást (többek között a számítástechnikát forradalmasító mikrochipeket, üvegszálas technológiát és más high-tech vívmányokat) azonban a legenda szerint az amerikai kormány (vagy más verziókban egy azon belül működő titkos csoport) elzárta az emberiség elől. A városi mítosz hatása óriási: a Newsweek magazin felmérése szerint az amerikaiak 48 százaléka hiszi, hogy az ufók valóságosan léteznek, és 29 százalékuk azon az állásponton van, hogy már sikerült is felvenni a kapcsolatot az idegenekkel. Így vannak ezzel Európában is, ahol Franciaországban és Nagy-Britanniában hivatalos vizsgálatokat is végeztek a témában (lásd keretes cikkünket).