Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Ellopták az üvegbetont
A Time az év találmányának tartotta

Úgy tűnik, egy multinacionális vállalat lekoppintotta Losonczi Áron építész világhírű találmányát, a Litracon fényáteresztő betont, ráadásul a szabadalomvédelmi eljárást is megtámadták. A feltaláló azonban az első meglepetésből felocsúdva biztos benne, hogy győztesen fog kikerülni ebből a helyzetből, s a további fejlesztések is őt igazolják majd.


Fotó: Litracon.hu

Mi történt valójában?
- Egy európai központú multinacionális cementgyártó nagyvállalat, amely nagy érdeklődést mutatott a találmányom iránt, és nyolc hónapos tárgyalás után épp az utolsó pillanatban lépett vissza a szerződés megkötésétől, tavaly novemberben kijött egy olyan termékkel, amelyet kísértetiesen hasonló technológiával készítenek, mint az általam gyártott üvegbetont. Ráadásul az újnak beállított termék gyártásáért most ugyanaz az ember a felelős, akivel én hónapokon át kapcsolatban álltam, és akivel a tárgyalások végső fázisában már nemcsak gazdasági, hanem technológiai jellegű részleteket is megosztottam.
Mit érzett, amikor megtudta: találmányát lehet, hogy „lenyúlták”?
- Nagyon meglepődtem. Korábban annyira sikeresnek tűntek a tárgyalások, hogy már a szerződés szövege is elkészült, majd azzal az indokkal léptek vissza, hogy egy hirtelen struktúraváltás miatt és a kiadások csökkentése érdekében a céget át kell szervezniük. Minden jót, sok sikert kívántak. Ehhez képest most száznyolcvan fokos fordulatot vettek az események.
A rövid ideig tartó ijedtségből felocsúdva átgondoltam a helyzetet, és rögtön optimistább lettem. Azt hiszem, ez a cég nagyon sok kártérítést fog fizetni. Csupán meg kell várnom, míg a kezemben lesz az iparjogvédelmi papír. A szabadalmam nemcsak a terméket védi, hanem magát az eljárást is, az ő tevékenységük pedig valószínűleg a szabadalmam mindkét részét sérti. Ügyvédeim és a szabadalmi ügyvivőm segítségével már megtettük a szükséges lépéseket.
Eddig úgy tudtuk, hogy a jogi védelmet nyújtó papír már „régen” bejegyzésre került.
- Ez egyelőre a svédországi szabadalomra igaz, amelyet 2002-ben adtam be, és 2003-ban kaptam meg. Azért Svédországban, mert az ötlet ott valósult meg, s a nemzeti szintű védelem megszerzéséhez is ott kaptam segítséget. Most a szabadalom nemzetközi kiterjesztése van folyamatban Európára, Japánra és az Egyesült Államokra vonatkozóan. Ez a folyamat várhatóan egy éven belül lezárul. A procedúra a maga útján halad, és teljesen független attól, hogy egy másik cég megpróbálja-e ellopni a találmányt vagy sem. Reményeim szerint hamarosan a kezemben lesznek a szükséges iparjogvédelmi papírok, és ekkor majd új helyzet áll elő.


Fotó: S. L.

Nem értem, ha így áll a helyzet, akkor a szóban forgó nagyvállalat miért folyamodott ilyen eszközökhöz?
- Ezt én sem értem, de lehetségesnek tartom, hogy a keleti - egykor szocialista - blokk jelentéktelen szereplőjének tekint minket. Ha ez így van, akkor ez is a javunkra szolgálhat: a fociban is előfordult már, hogy a nagy csapat azért veszített a kicsivel szemben, mert lenézte őket. A hivatalos dokumentumokat nézve én vagyok jobb helyzetben, a bíróság előtt a kicsi és nagy egyenlő esélyekkel kell hogy indulhasson. Bízom abban, hogy az EU-ban nem történhet jogi visszaélés.
Az üvegbetont, amely felkeltette az egész világ figyelmét, több helyen már alkalmazták, rengeteg díjat nyert, többek között a Time magazin „Az év találmánya” címmel tüntette ki 2004-ben. Magyarország számára ez egyfajta hungarikumként óriási reklámot jelenthetne. Nem érkezett állami forrásból valamiféle támogatás a találmány nagyobb védelméhez?
- Nem mástól várom a problémáim megoldását. Ha azonban a magyar állam úgy gondolná, hogy a találmány az egész országnak hasznot hozhat, és munkahelyeket teremthet, megvédése nemzeti érdek, akkor nem zárkóznék el az együttműködéstől.
Most milyen terveken dolgozik?
- Cégem a világ minden tájáról kap megrendeléseket, idén nyáron például egy amerikai emlékműhöz készítünk nagyobb mennyiségű betont, valamint Kanadába, Brazíliába és Kolumbiába is szállítunk. Itthon most fejeztük be a Corvinus Egyetem recepciós pultját, és sok privát megrendelés is befut. Elsődleges célom azonban nem a gyártás fellendítése, hanem a licence megfelelő értékesítése, valamint a termék továbbfejlesztése: reményeim szerint hamarosan bejelentjük egy, az üvegbetonhoz nagyon hasonló, de jóval olcsóbb termék megjelenését.