Vissza a tartalomjegyzékhez


Recept: Sörbet és eperfagyi

A fagylalt készítésének ötezer éves múltja a kínaiaknál kezdődött. Tejből, vízből és cukorból állítottak elő a mai sörbethez hasonló hűsítőt. Hozzánk Mátyás király udvarán keresztül nápolyi cukrászmesterek hozták el az első, fagylalthoz hasonló receptet. A ma már mindenki számára elérhető jeges nyalánkság évszázadokon keresztül csak az uralkodók kiváltsága volt.
Az eperfagyi hozzávalói: 30 dkg eper, 1 dl natúr joghurt, 1 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, 5 dkg porcukor.

Elkészítése: A tejszínt és a joghurtot ízesítsük a kétféle cukorral. Helyezzük az epret a turmixgépbe, öntsük rá a tejszínes joghurtot, és turmixoljuk a legerősebb fokozaton, addig, míg egyneművé nem válik.
A sörbet hozzávalói: 1 kg piros gyümölcs, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál víz.
A vizet a porcukorral elkeverjük, majd felforraljuk és szirupot főzünk belőle. Eredményképp átlátszó, sűrű cukoroldatot kell kapnunk. A gyümölcsöket turmixoljuk, összekeverjük a kihűtött sziruppal, és fagyasztóba helyezzük. A mélyhűtőből kivéve pár percig állni hagyjuk, hogy „darabolhatóvá” váljon. Az epres „darabokat” ismét a turmixgép kelyhébe kanalazzuk, és újra mixeljük. (E.K.)