Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Szökés a Pokolból
Élet-halál a szögesdróton belül

Kisgyermek korában Szin Dong-Hjok azt hitte, hogy a földön mindenki egy észak-koreai koncentrációs táborban él. Szin a koreai Pjeongan tartományban elhelyezkedő „14-es tábor” egyik cellájában született, és nagyon sokáig biztos volt abban, hogy a szögesdrótok mögött fog meghalni is.

A 24 éves Szin szülei azért kerültek koncentrációs táborba, mert felmerült a gyanúja annak, hogy a családjukból valaki disszidens lett. Kim Jong-il diktátor „háromgenerációs rendelete” értelmében ilyen esetekben nemcsak a vádlottakat, hanem azok gyermekeit és unokáit is „átnevelő táborokba” deportálják.
Szin 13 éves volt, amikor édesanyját és testvérét szökés közben elkapták.
A fiút megkínozták, majd végignézették vele azt, ahogy anyját felakasztják, testvérét pedig agyonlövik. A szökési kísérlet után Szinnek és apjának még többet kellett dolgozniuk, a többi elítélttel nem társaloghattak. A fiút mégis összehozta a sors egy olyan rabbal, aki a táboron kívüli világról mesélt neki, és nemsokára mindketten a szökés mellett döntöttek.
2005 januárjában kínálkozott egy alkalom a szökésre: a tábor kevésbé őrzött ruhagyárába osztották be őket. A két férfi futásnak eredt, hogy a drótkerítésen átmászva elmeneküljenek. Nem tudták azonban, hogy a kerítésbe áramot vezettek, így amikor Szin társa elsőként a kerítéshez ért, azonnal meghalt.