Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Kitört a családi béke
Becsszóra: újra reformlendület

„Legalább sikerült elásni a csatabárdot, és egy kicsi nyugalom lesz. Sok kis apró lépéssel talán sikerül javítani a népszerűségünkön” - értékelte a Parlament folyosóján egy szocialista képviselő, hogy a hetek óta tartó huzavona után megegyezett a MSZP és az SZDSZ vezérkara.


Mandur László, Gyurcsány Ferenc és Kóka János.
Idill
Fotó: Vörös Szilárd

Gyurcsány Ferenc és Kóka János pártelnökök közösen jelentették be, hogy az elmúlt egy év kormányzását értékelve megállapították: a gazdasági egyensúly helyreállítását követően új lendületet kell adni a reformkormányzásnak. Ennek érdekében növekedési, illetve igazságossági csomaggal bővítik a koalíciós szerződést, méghozzá úgy, hogy az új javaslatok a konvergenciaprogram keretein belül maradnak. Magyarán: nem „osztogathatnak”.
A növekedési csomag lényege, hogy a megszorítások után olyan intézkedéseket hozzanak, melyek hatására megindul a gazdasági növekedés. Ebben szerepel az SZDSZ régi ígérete az adócsökkentésre, melyet amúgy már tavaly a konvergenciatervben is lefektettek, miszerint 2010-re 37 százalékra csökkentik az úgynevezett adócentralizációt. Ennek a csomagnak az egyik kitétele, az általános adóterhelés emelése nélkül a vagyoni adó típusú adók szerepének növelése.
Az SZDSZ javaslata (a koalíció egyébként nem véglegesítette a megoldást) azt jelentené, hogy bevezetnék például az ingatlanadót, de „cserébe” más adókat csökkentenének. „Ebben az a logika, hogy az ingatlanadó igazságosabb más jellegű adóknál, mert nem lehet elkerülni, ezért nem csak az adótanácsadókat megfizetni nem képes társadalmi osztály lenne kénytelen fizetni” - magyarázta egy liberális politikus.