Vissza a tartalomjegyzékhez

kohnbandi
Utópia és előétel

Frei Tamás legutóbbi műsorában arról beszélt, milyen jó lenne, ha a két szemben álló erő összefogna. Mennyire szép új világ keletkezne e Kárpátoktól ölelt kis hazában, ha Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor terített, közös asztalhoz ülnének, és kiegyeznének. S a haza fényre derülne. Továbbgondoltuk.

A Magyar Nemzet és a Népszava címlapon hozza, és egyúttal felteszik a kérdést: eddig vajon milyen erők gátolták a megbékélést? A két párt közösen alakít kormányt. Az SZDSZ-t kirúgják a koalícióból, Dávid Ibolya pedig ezentúl nem kap szép kosztümöt sehol az országban. A kormány visszacsinálja a reformoknak nevezett folyamatot, az eddig beszedett vizitdíjakat kamatokkal és balatoni beutalókkal visszafizetik. Az ország vezetése leegyszerűsödik: páros napokon Orbán, páratlanokon Gyurcsány hoz döntést. Elkezdődik az eladott egykori állami cégek visszavétele: tetemes pénzért újra magyar állami kézbe kerül például a Ferihegyi repülőtér, a győri kekszgyár és jónéhány balatoni üdülő.
Orbán és Gyurcsány az első sorban ülnek az augusztus 20-ai misén az esztergomi bazilikában. „A magyar név megint szép lesz” jeligére határokon túli vetélkedőt írnak ki, amelyben trianoni sérelmeket várnak művészi formában. Váratlanul bevonják a két nagy kereskedelmi tévé engedélyét, formai okokra hivatkoznak. Kis idő múlva újra lesz Szomszédok, Vágó-műsor és Parabola a Magyar Televízión, ez utóbbit Lovas István vezeti. Egyesül a Népszava és a Magyar Nemzet, a Népszabadság maradék olvasótábora is az új laphoz, a Magyar Nép-Nemzethez szegődik. A felvételiken innentől kezdve pluszpontot kap, aki valamelyik történelmi egyházhoz tartozik. Eperjes Károly lesz az új oktatási miniszter, Seszták Ágnes Kossuth-díjat kap. Az egykori MSZP baloldali platformjának aktivistái kővel dobálnak meg egy fővárosi McDonald’s-ot, és követelik az ott dolgozók bérének azonnali, nagy arányú növelését, valamint üzemi könyvtárat.
Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc megagyűlésen - melyet az összes csatorna közvetít - jelenti be, hogy az ország végre az összetartozás, a közösségi, békés alkotómunka út-jára lépett. Megalakul az újságírók kamarája, és csak ennek tagjai dolgozhatnak a médiában. A belépés feltétele, hogy nyilvánosan meg kell tagadni a piac és az egyén parttalan szabadságába vetett hitet. Az MTV nézettsége ekkor már 85 százalékos. A két nagy párt egyesül, Magyar Szocialista Munkás és Polgári Párt néven, a rövidítésből később az egyszerűség kedvéért elhagyják az egyik P betűt. A sajtó lelkesen üdvözli az MSZMP megalakulását.
Ipari ország leszünk - jelenti ki Orbán Viktor, amikor új acélművet avat Dunaújvárosban. Szerényen visszautasítja, hogy a település neve Viktorváros legyen. Gyurcsány Ferenc kijelenti, hogy az MSZMP-n kívül minden párt hazudik éjjel és nappal, de ők meg fogják csinálni. Az emberek nem értik, mi az a többi párt, merthogy addigra törvényen kívül helyezik a békés kibontakozást ellenző mozgalmakat. Az elégedetlenkedő közhangulatot érzékelve minden család ingyen autót és olcsó tankolási lehetőséget kap. Koltai Gábor pompás állami ünnepségeket szervez, és rockopera készül Mátyás, a király címmel. Közben egyre többen szöknek illegálisan a közép-európai gazdasági paradicsomba, Szlovákiába, ahol az ottani magyarok hevesen ellenzik, hogy viszszatérjenek az anyaországba. Hazánkba látogat a baráti Oroszország feje, I. Vlagyimir (Putyin), aki felveti, hogy ingyen is lehetne a benzin, ha Magyarország Oroszországhoz csatlakozna.
Eközben néhány lakáson régi SZDSZ-es és MDF-es képviselők a legnagyobb titokban arra készülnek, hogy megdöntsék a fennálló rendet.