Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Haverok, buli, bunda
Kiélezett küzdelem az NB I-be jutásért – versenyben a Felcsút is

A szombati, utolsó fordulóban dől el, hogy az NB II Nyugati csoportjából melyik csapat jut fel az NB I-be. Az élen a Siófok áll, őt követi két ponttal lemaradva a Haladás és a Felcsút együttese. A küzdelem az utolsó pillanatig nyílt, a meccs azonban nem csak a pályán zajlik: a Haladás és a Felcsút hetek óta kölcsönös bundavádakkal illeti egymást. Körkapcsolás.


„Menj el sakkozni, ott biztos nem fájdul meg a lábad!”

Felcsút, június 3. 18 óra
NB II, Nyugati csoport,
Felcsút SE - BKV Előre

A csapatok 28 fokos melegben léptek pályára Sápi (Nagy, Fehér) játékvezető sípjelére. Az összeállítások:

Felcsút SE: Kozma - Szalai, Szirtesi, Trampler, Koljenovic - Cupik, Gálos, Imrik, Móri - Weitner, Földes
BKV Előre: Stefán - Pölöskei, Rósa, Béres, Hégli - Galántai, Mohácsik, Varga, Benke - Novák, Nemecsek

Zsúfolásig megtelt a Felcsút pályája, a mintegy ötszáz néző egy részének már csak állóhely jutott.
A hazaiak számára kulcsfontosságú volt a három pont megszerzése, hiszen három fordulóval a bajnokság befejezése előtt rendkívül szoros állás alakult ki az élmezőnyben: 1. Felcsút 55 pont, 2. BFC Siófok 53 pont, 3. Haladás 51 pont.
A Felcsút számára kifejezetten jól kezdődött a találkozó: a 2. percben Móri szerzett labdát az ellenfél térfelének közepén, 18 méterről lövésre szánta el magát, a jól eltalált labda Stefán kapujának jobb oldalában kötött ki. 1-0 a Felcsút SE javára.

A bajnokság állásával kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy az MLSZ októberben 11 pontot levont a Haladástól, mert megítélésük szerint a szombathelyi csapat jogosulatlanul szerepeltette Dallos Gábort.
Szombathely
Pál T. Gábor, a Nyugat.hu internetes lap újságírója: „Egy tizennyolc éves gyerekről van szó, akinek a Magyar Labdarúgó Szövetség nem adta ki az úgynevezett B-lapját, noha ez alanyi jogon járt volna neki. Dallos ennek ellenére néhány meccsen az utolsó három-négy percben beállt: ezért büntették a Haladást 11 pont levonásával. Ilyen példátlan mértékű büntetést az olasz bundabotrányban sem osztottak ki a csapatokra, ott a legnagyobb levonás 8 pont volt.”
A Haladás részéről a mai napig vitatott büntetés nélkül tehát már biztos bajnok lenne a szombathelyi csapat, így azonban kétségessé vált a feljutás.
Felcsút
A gól után hamar magára talált a BKV Előre, kiegyenlített küzdelem folyt.
A nézők többnyire csendesen és sportszerűen szemlélték az eseményeket, bár egy-egy keményebb belemenésnél kitörtek a felszín alatt lappangó indulatok:
„Te, fekete gazember!” - szidalmazta például a játékvezetőt egy jól öltözött felcsúti polgár, amikor véleményével ellentétes ítélet született. „Kérjél két dioptriával többet, fater!” - kiabálta válaszul egy BKV-szurkoló, aki feleségével és felnőtt fiával együtt kísérte el csapatát az idegenbeli találkozóra.

A Felcsút SE nem mindennapi teljesítményt tudhat magáénak. 2001-ben még a megyei bajnokságban, azaz a negyedosztályban játszott a csapat, ám akkor szárnyalni kezdett: fölényesen nyerte a bajnokságokat, tavaly már az NB II-ben játszott, és csak hajszállal maradt le az NB I-ről. Az idei bajnokságban ismét az élbolyba verekedte magát. Igaz, többek szerint nem csak a pályán mutatott játékkal.
Szombathely
Pál T. Gábor azt állítja, biztos információi vannak arról, hogy a Mosonmagyaróvár elleni meccset megvették a felcsútiak: „Összesen hárommillió forintot ajánlottak fel a Mosonmagyaróvár néhány játékosának, és meg is nyerték a meccset, méghozzá 6-1-re. Konkrét bizonyítékokkal rendelkezem, de ügyvédi tanácsra ennél többel jelenleg nem szolgálhatok. Mindenesetre nem tudok róla, hogy bárki is beperelt volna” mondta a Hetek kérdésére Pál T.
Felcsút
Pál T. Gábor bundavádjával kapcsolatban Diczkó Csaba, a Felcsút SE technikai igazgatója a Heteknek azt mondta: egy tévéműsorban már cáfolták az állítást, a médiában ezzel lezártnak tekintik az ügyet, ugyanakkor jogi lépéseket tesznek Pál T. és a Nyugat.hu ellen. Hogy mikor, arról nem tudott közelebbit mondani: „Gyűjtjük a megfelelő információkat, és utána az egész anyagot fogjuk beadni.”
A félidő közepén Földes került ordító ziccerbe, ám kihagyta a kihagyhatatlant. A 30. perc tájékára aztán feléledtek a BKV Előre játékosai, és egy szögletrúgás utáni kapufával jelezték, hogy ők is a pályán vannak. „Flóri, most megremegett alattad a pad!” - üvöltött át a pálya túloldalán álló Urbán Flóriánnak egy felcsúti szurkoló, arra célozva, hogy szerinte a vezetőedző posztjába kerülhet, ha a Felcsút nem jut fel az NB I-be.
Urbán áprilisban vette át a vezetőedzői feladatokat Nagy Lászlótól. Mint Diczkó Csaba technikai igazgatótól megtudtuk, az edzőváltás hátterében vereségek és egyéb, „sorozatos dolgok” álltak.
Urbán Flórián egyébként korábban az RTL Klub szakkommentátoraként tevékenykedett. Szerződését azt követően bontották fel, hogy kiderült: részt vett a Magyar Televízió székházának szeptemberi 17-ei ostromában.
Sápi játékvezető lefújta az első félidőt, a Felcsút 1-0-ra vezet.
A nézők egy része a szépen felújított bisztró felé indul. Sorállás közben a falat díszítő tablókat nézegetjük, a fiatal felcsúti játékosok között feltűnik Orbán Viktor fotója is. A Fidesz elnöke jelenleg is tagja a Felcsút csapatának, ám ebben az idényben még nem kapott játéklehetőséget. Orbán kötődését anyaegyesületéhez többek között az is mutatja, hogy néhány évvel ezelőtt a sporttelep tőszomszédságában, a pályától mintegy tizenöt méternyire épített családi házat.
A második félidő elején Trampler kapott sárga lapot, miután buktatta a BKV egyik játékosát. A fentebb már idézett felcsúti szurkoló azonban úgy érezte, nem történt szabálytalanság, a földön fekvő játékos csak szimulál: „Menjél sakkozni, ott biztos nem fog megfájdulni a lábad!” Az ehhez hasonló, szórványos bekiabálások mellett is békésen, már-már unalmasan telt a találkozó, a Felcsút igyekezett ráülni az eredményre.


Urbán Flórián, a Felcsút vezetőedzője.
Nagy utat tett meg az MTV-székháztól

Szombathely
Pál T. Gábor nemcsak a Mosonmagyaróvár elleni meccsel kapcsolatban írta meg álláspontját, hanem összegyűjtötte a Felcsút korábbi mérkőzéseinek érdekes momentumait is.
A Pápa elleni, 1-1-re végződött meccsen a 92. percben egyenlített a Felcsút, amely az 55. perctől emberelőnyben játszott.
A Haladás elleni mérkőzésen 2-0-s Haladás-vezetésnél, a 44. percben közvetett szabadrúgáshoz jutott a Felcsút. Földes a sorfal mellett a kapuba lőtte a labdát, a bíró megadta a nyilvánvalóan szabálytalan gólt. A mérkőzés végül döntetlennel zárult.
A Balatonlelle elleni győztes gólt a 91. percben szerezte a Felcsút SE.
A 11. fordulóban, az Integrál elleni meccsen a 88. percben még 1-1-re állt a meccs, ám két perc alatt két gólt szerzett a Felcsút.
A bajnokság egyik legérdekesebb mérkőzése a 12. fordulóban zajlott: az MTE elleni, 2-0-ra megnyert mecscsen a 29. percben a bíró kiállította Csintalant, a tizenegyest Földes rúgta a kapuba, ezzel 1-0 a Felcsút javára. A 42. percben Kertészt is kiállította a bíró, az újabb tizenegyest Domján értékesítette. Ezek után két mosonmagyaróvári játékos megsérült, így már csak hét mezőnyjátékosa volt a vendégeknek. A 88. percben hatan maradtak a mosonmagyaróváriak, ezért a játékvezető lefújta a meccset. Az MLSZ jóváhagyta az eredményt.
A 17. fordulóban Felcsút-Hévíz 1-0, gólszerző Földes a 86. percben, tizenegyesből. Glázer Róbert, a hévíziek edzője: „Végig a megbeszéltek szerint játszottunk, de 14 ember ellen ez kevés volt!” Radics Ferenc, technikai igazgató kérdésünkre megerősítette: „Szó sem volt tizenegyesről, kifelé járt volna szabadrúgás. Egyébként az egész Nyugati csoportra jellemző, hogy furcsa eredmények születnek.”
A 25. fordulóban Dunaújvárosba látogatott a Felcsút. A 85. percben a bíró kiállította a dunaújvárosiak kapusát, így az utolsó 5 percre a csatár, Szepessy állt be a kapuba. Földes a 88. percben szerezte meg a Felcsút győztes gólját.
„Ezek tények, - így Pál T. Gábor -, mindenki döntse el, lehet-e ekkora szerencséje egy csapatnak.”
Budapest
Havas Henrik tévériporter a témával kapcsolatos műsorában megjegyezte: Mint Orbán Viktortól tudjuk, Szent István király Felcsút környékén ajánlotta fel az országot Szűz Máriának. Felcsút tehát szakrális hely, innentől pedig bármi megtörténhet.
Felcsút
A hazaiak cseréltek: az 52. percben Földes helyett Hevesi-Tóth, a 62. percben Cupik helyett Domján lépett a pályára. Az eredmény továbbra is 1-0.
Diczkó Csaba nem kívánt érdemben reagálni a Pál T. által összegyűjtött tényekre. Válaszul a Haladás mérkőzéseiből ismertetett érdekes adatokat:
A Mosonmagyaróvár ellen a Haladás tizenegyesből szerezte meg a győztes találatot.
A BKV Előre ellen elért 4 gólból kettőt szintén büntetőből rúgtak.
A 3-0-s eredménnyel zárult, Gyírmót elleni találkozón a Haladás egy félidőn keresztül kettős emberelőnyben játszott, ráadásul egyik gólját tizenegyesből érte el.
A Kaposvölgyét 2-1-re győzte le a szombathelyi csapat, egyik góljuk büntetőből született.
A Dunaújváros ellen hasonlóak az adatok: 2-1-es győzelem, egy gól tizenegyesből.
A Haladás-Hévíz (3-0) találkozón a bíró 0-0-nál kiállította a vendégek egyik védőjét, a megítélt szabadrúgásból pedig úgy volt eredményes a Haladás, hogy a sípszó előtt lőtték el a labdát, miközben a vendégek kapusa még a sorfalat állította.
A BKV Előre ellen a 91. percben szerezte meg győztes gólját a Haladás, szintén tizenegyesből.
Akárcsak a Pápa felett aratott 1-0-ás mérkőzésen.
„A fenti adatok tükrében Önökön a sor eldönteni, hogy vajon a Felcsút vagy a Haladás a szerencsésebb csapat” - összegzett Diczkó Csaba.
Szombathely
„Ezek komolytalan ellenérvek, olyan meccseket is felsorolt Diczkó, ahol ellenünk is ítéltek tizenegyest” - reagált a válaszra Pál T. Gábor.
Felcsút
A hazaiak kényelmes játéka - ahogy lenni szokott - megbosszulta magát: a 63. percben Pölöskei indult meg a baloldalon, átjátszotta Szirtesit, aki a tizenhatoson belül rossz ütemben szerelte. A jogos tizenegyest Béres a jobbra vetődő Kozma mellett a bal felső sarokba rúgta, s ezzel be is állította a végeredményt: Felcsút SE - BKV Előre 1-1.
A Felcsút értékes pontokat veszített, ráadásul a következő mérkőzését is csak döntetlenre hozta, miközben riválisai győztek.
A szombati, mindent eldöntő utolsó forduló előtt a Siófok vezeti a tabellát 59 ponttal, az egyaránt 57 pontos Haladás és Felcsút előtt.
Szombathely
A Haladás szurkolói a mai napig is dühösek a 11 büntetőpont miatt, és azt állítják: nevetséges volna, ha akár a 200 fős rajongótáború Siófok, akár a 600 szurkolóval rendelkező Felcsút jutna fel az NB I-be. Kétségtelen, hogy a Haladás a maga 4000 nézős mérkőzéseivel kiemelkedik a mezőnyből.
És nemcsak az NB II-ben, hanem a 3230-as átlag nézőszámú NB I-ben is.