Vissza a tartalomjegyzékhez

Gesztesi Márta
Összehozza-e a nagykoalíciót a Nemzeti Vágta?
Politika feletti akcióban Geszti és Várhegyi

Geszti Péter régi álma válik valóra idén szeptemberben a Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta nevezetű, magyar tradíciókra épülő, hagyományőrző és egyben hagyományteremtő országos kulturális esemény létrejöttével, melyben magyar települések által benevezett lovasok mérhetik össze erejüket. A harmincmilliós fődíjjal kecsegtető verseny szervezői között megtalálható Geszti Péter volt SZDSZ kampánytanácsadó mellett Várhegyi Attila, a Fidesz egykori igazgatója és a magyar kultúra nagy mecénása, Tamás István üzletember is. Nem tekintik misz-sziójuknak, hogy a Nemzeti Vágtán keresztül az ország politikai egyesülése is megtörténjen, mégis reménykednek abban, hogy létrejön az igazi „nagykoalíció”.


Fotó:

Ön szerint mi a jelentősége egy ilyen nagyszabású rendezvénynek? Mit hozhat ez az ország „konyhájára”?
- Sokat utaztam a világban, és sok helyen láttam azt, hogy a saját hagyományaiból minden ország, vagy éppen egy-egy város gyönyörű ünnepet tud teremteni. Az együttlétnek ez a fajta felszabadult formája mindig hihetetlen nagy örömforrás az emberek számára. Közösségképző erején túl, a nagyvilág felé is láthatóvá és átélhetővé teszi egy-egy kultúra jelentősebb elemeit, élményszerűbbé téve az ismerkedést egy ország kultúrájával.
Nemcsak a nemzeti kultúrán belül, hanem a nagyvilágban való láthatóság szempontjából is óriási jelentősége van. Szabad szemmel is jól látható jelenlétre tehetnek szert ezek a városok, ami egyrészt fontos a kultúránknak, másrészt fontos a gazdaságunknak is.
Lassan két hónapja „szerveződnek”. Hogy állnak az önkormányzatok a nevezéssel?
- Már nagyjából ötvennél tartunk. És szeretnénk legalább még ennyit. Tisztában vagyunk azzal, hogy az első évben mindenki óvatosan reagál. Persze az is jellemző, hogy azok a városok az érdeklődőbbek, ahol eleve van lovas élet. Jó hír, hogy nagy támogatók is jelentkeztek, ezért az első száz nevezőnek ebben az évben csak két millió forint lesz a nevezési díj - ez az eredeti összeg fele csupán!
Már közhelyszerűen arról beszélnek a közéletben, hogy mennyire megosztott az ország. Céljuk a Nemzeti Vágtával a vidék és a főváros konfliktusának oldása?
- Mesterségesnek tartom az ilyen típusú megosztásokat. Szerintem a vidék és a főváros között nincs konfliktus. Mindenhol magyar emberek élnek, és tapasztalatom szerint általában normalitás jellemzi az élethez való viszonyt, nem pedig az, hogy ki milyen pártra szavaz. Az elejétől fogva hangsúlyoztuk, hogy egy „politika feletti” rendezvényt szeretnénk megvalósítani. Ez egy mindenki számára egyformán fontos esemény kell hogy legyen, politikai kategóriáktól függetlenül. Nem látok különbséget abban, hogy ki milyen polgármester vezette városként, vagy faluként jelentkezik, nem látok megosztottságot, és nem is szeretném, hogy legyen.
Ismerve a mai politikai helyzetet, ez a „politika fölé emelkedés” nem naivitás?
- Ez nem politikai, hanem egy kulturális nagyvállalkozás. Mi nem tekintjük missziónknak, hogy az ország politikai egyesülése a Nemzeti Vágtán keresztül jöjjön létre. Ez túlságosan bátor, vagy túl nagyképű elképzelés lenne, miközben természetesen reménykedünk abban, hogy ez így lesz! Azt szeretnénk, hogy az ország együtt legyen, függetlenül attól, hogy éppen hol, melyik városban vagy településen éppen milyen párthoz tartozó polgármester működik.
Azt tapasztaljuk, hogy a helyi érdekek, még ha nem is függetlenek az országos politikai összefüggésektől, azért sokkal inkább szólnak az ottani emberekről, és arról, hogy ők hogyan akarják magukat meghatározni kulturális értelemben.
Hogyan alakult ki ez a különleges „hármasfogat”? Gondolok itt Önre, mint az SZDSZ volt kampánytanácsadójára, Várhegyi Attilára, mint a Fidesz egykori igazgatójára, és Tamás Istvánra, akinek közéleti affinitása szintén nem ismeretlen.
- Nem tartom szerencsésnek a kérdésben rejlő szemléletet. Én nem az SZDSZ-ből jöttem, nem voltam soha párttag, se politikus. Mint civil ember döntöttem hat éve úgy, hogy szakmai munkával támogatom a pártot. Egyébként nem tudom, hogy Tamás Istvánnak mi a politikai affinitása, azt sejtem, hogy ő teljesen neutrális figura politikai értelemben. Várhegyi Attila pedig valóban a Fidesznek volt a pártigazgatója, de tiszteletben tartjuk egymás politikai ízlését, és mindannyian azt keressük ebben a projektben, hogy mi az, ami minket összeköt, és nem azt, ami szétválaszt.