Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Richárd
Becstelen ügy
Megkövezték a 17 éves szerelmes lányt

Megdöbbentő videofilm került a nagy nyilvánosság elé a YouTube.com amerikai internetes oldal jóvoltából. A nemzetközi felháborodást is kiváltó amatőr filmen egy 17 éves kurd lányt rugdosnak, majd köveznek halálra honfitársai Irak északi részén, Bashika város egyik utcáján. Dua Khalil Asvadnak azért kellett meghalnia, mert beleszeretett egy szunnita muzulmán fiúba.

Miután a lány egy éjszakát távol töltött otthonról, saját családjának férfitagjai ítélték halálra, mivel tettével szégyent hozott rokonaira és vallására is. Dua ugyanis a Yezidi nevű kurd vallási csoport tagja volt, amely szigorúan szankcionálja a paráznaság szinte valamennyi formáját, ezenkívül több ponton is szemben áll az iszlám tanításával. Egyes jelentések szerint a tinédzser lány szerelme kedvéért át is tért a muzulmán vallásra, ezt a hírt azonban később nem erősítették meg.
Miután hazatért Bashika városába, az egyik yezidi törzsi vezető nyújtott neki menedéket otthonában, ám amikor ezt megtudták, kirángatták a házból, és egy nagyobb tömeg jelenlétében a nyílt utcán halálra kövezték. A nyolc-kilenc férfi által elkövetett brutális kivégzés fél órán át tartott, ekkor az egyik férfi egy nagyobb méretű kővel úgy fejbe vágta a lányt, hogy az életét vesztette. Dua fiatal szunnita barátja jelenleg bujkál valahol - közölték a hírügynökségek.
A London Daily Mail jelentése szerint egy helyi rendőr is jelen volt Dua megkövezésénél, azonban szemmel láthatóan inkább a feldühödött tömeg oldalán állt, semmint a segítségért kiabáló lányén. Később az iraki hadsereg képviselői is a helyszínre érkeztek, akik azonnal lezárták a területet, kiutasítva onnan mindenkit - beleértve az újságírókat is. A rendőrség végül két férfit vett őrizetbe az ügy kapcsán, a többiek elmenekültek.
Nemzetközi emberi jogi szervezetek felháborodásuknak adtak hangot a múlt hónapban történt és most nyilvánosságra került eset kapcsán, sajnos azonban a térség több iszlám országában is bevett szokás az úgynevezett „becsületből történő ölés”. Bár a folyamatosan dúló etnikai harcok közepette Irakban a parlamenti demokrácia kialakulóban van, az ország mélyen vallásos régióiban előfordulnak hasonló esetek. Az Amnesty International szóvivője elmondta: elég gyakran kapnak hírt Irakban elkövetett „becsületbeli gyilkosságokról”, különösen a javarészt kurdok lakta északi területekről. A halálra kövezés áldozatai túlnyomórészt nők vagy lányok, akiket családjuk férfitagjai házasságtörésen kaptak, vagy ennek elkövetésével gyanúsítanak. Iránban, Pakisztánban, Afganisztánban, Szaúd-Arábiában és Nigériában is bevett gyakorlat a halálbüntetésnek ez a - hol hivatalos, hol nem hivatalos - formája. Iránban például - ahol a törvények az iszlám tanításán alapulnak - a Büntető Törvénykönyv részét képezi a megkövezés mint a végrehajtandó halálos ítélet egyik formája. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy férfiak, de főleg asszonyok százait végezték ki ilyen módon az Iráni Köztársaság 1979-es megalapítása óta. Az Iszlám Büntető Törvénykönyv öt nagyobb könyvből áll, melyből a Hodoud (jelentése: isteni akaratú büntetés) nevet viseli az, amely napjainkban is törvényerőre emeli a kövezést. Az iszlám tanítása alapján a házasságon kívüli szexuális cselekedetek bűnténynek minősülnek, melyek a törvény értelmében büntethetők. Ezeket a bűntényeket több kategóriába sorolják, melyeket különböző módon szankcionálnak.